Kungaparets märkliga tystnad – stora gåtan över hovet

Kungen och drottning Silvia

Kungaparet har valt att hålla tyst – men det är en märklig tystnad.

Kung Carl Gustafs förkärlek för idrott och tävling är verkligen ingen hemlighet. Vår statschef älskar sport och brinner för blågula framgångar inom alla olika grenar och idrotter.

Under skidsäsongen har våra svenska utövare plockat in medalj efter medalj, och kungen och drottning Silvia gratulerat hjältarna på traditionsenligt vis: med ett telegram.

Kungen och Silvia med märklig tystnad

Jonna Sundling fick ett när hon såg till att skida hem guldet i sprinten i Oberstdorf. En värdig hälsning och också påläst. Den visade att kungen och Silvia hade koll på Jonnas snöpliga öde i VM 2019, där hennes stav gick sönder i finalen.

”Såg dig på tv! Grattis till revanschen. En förkrossande seger. Vi sänder våra varmaste gratulationer och önskar dig lycka till i kommande tävlingar", skrev kungaparet.

Även skicrosstjärnan Sandra Näslund erhöll ett telegram när hon vann VM-guld i februari.

"Vilken comeback – och så väl kämpat! Vi sänder dig våra varmaste gratulationer och önskar dig lycka till i kommande tävlingar", skrev kungen och Silvia.

Samma sak för skidskytten Martin Ponsiluoma.

"En fantastisk prestation i vallen och på spåret. Mitt i prick! Vi sänder dig våra varmaste gratulationer och önskar dig lycka till i kommande tävlingar."

Var är telegrammet?

Kungen och drottning Silvia

När kommer telegrammet, kungaparet?

Men en som blivit utan är Frida Karlsson. Hon har tagit två silver i det pågående världsmästerskapet i Oberstdorf. Först i skiathlon och sedan i 10 kilometer fristil. I båda loppen har Frida bara blivit slagen av den "omöjliga" norskan Therese Johaug.

Men än så länge verkar inte Frida har fått något telegram. Eller så har hon fått det, men det har i så fall inte blivit publicerat på kungahusets Instagram-sida.

Kungen och Frida Karlsson har annars en god relation. Han hyllade henne storligen efter VM 2019.

– Det är jätteskojigt att få vara med på de här två tävlingarna som hon har varit med och gjort väldigt bra ifrån sig, sa kungen då.

– Hon är ung. Det är svårt att veta hur mycket man vågar ta ut på förhand. Vi får se, jag hoppas på det bästa för hennes utveckling.

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån