Kungaparets nya utlandsresa – se bilderna
Vit Silviasjal, svarta sneakers – och ett soligt leende i försommarregnet.
Ja, det var en glad drottning Silvia som anlände till Helsingfors vid lunchtid, i sällskap med kungen.
Hennes hallux valgus-opererade vänsterfot behöver fortfarande avlastning, men kryckan (och kungens jaktstol) har fått stanna hemma. I stället tar drottningen stöd av käppen med silverhandtag.
Presidentpalatset var första stopp, där Alexander Stubb och hans fru – Finlands first lady Suzanne – tog emot med varsitt redigt paraply och en stilig lunch på fyrmanhand.
De här två paren känner varandra väl vid det här laget – president Stubb var ju på statsbesök i Sverige för precis ett år sedan, och det har bara gått några veckor sedan kronprinsessan Victoria gästade presidentparet i deras hem.
Och nu var det alltså dags för lite värmande svensk-finsk förbrödring igen. Detta för att fira dagens 50-åring: Kulturcentret Hanaholmen i Esbo, en kvart med bil från presidentens slott.
Kungaparet i Finland 2025 – firar Hanaholmen 50 år
Den kungliga kortegen rullade in framåt sena eftermiddagen, och kungen var självskriven bland gratulanterna: Det var ju han som var här och invigde – den 1 juni 1975. Då som mycket ung kung, han var bara 29! Och vid sin sida den gången hade han Finlands dåvarande president Urho Kekkonen.
– Ett tillfälle jag minns med värme, säger kungen nu.
Men tillbaka till dagens kungliga besök:
– Detta är ett kärt återseende för drottningen och mig! sa kungen.
– Under de fem decennier som har gått sedan invigningen har Hanaholmen varit en plats där idéer fötts, broar byggts och vänskap fördjupats.
– Det finsk-svenska samarbetet har djupa rötter, men också en tydlig riktning framåt. Hanaholmen visar att när vi lyssnar, lär och litar på varandra, kan vi tillsammans möta vår tids stora utmaningar med både styrka och hopp.
Och nu väntar finalen: Den stora 50-årsmiddagen, med 200 inbjudna (däribland Carl Bildt). Kungaparet sitter vid honnörsbordet och menyn verkar väldigt lovande:
Det bjuds ”cocktailbitar” (kallrökt gädda, tartar på nötytterfilé och inhemsk sparris). Följt av en förrätt på morötter. Sedan väntar den stekta siken serverad med färskpotatis och beurre blanc. Innan kvällen går i mål med yoghurtmoussen med ängssyrasorbet.
– Det är alltid lite speciellt med kungligheter, säger köksmästare Lukas Hemnell till Yle, och tillägger:
– Men det borde vara supergott.
Foto: TT, Kungahuset/Instagram.