Hovet: Därför agerar kungaparet tvärtemot Harald och Sonja

09 feb, 2021, 16:00 
Kungen Drottning Silvia Kung Harald Drottning Sonja Drottning Margrethe
Två regenter, två drottningar, två kungahus. Men delvis skilda ställningstaganden när det gäller vaccinet mot Covid-19.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

Vid första anblicken kan man tycka att kungen, 74, och drottning Silvia, 77, har följt kung Harald och drottning Sonja, båda 83, i spåren. De lät vaccinera sig nästan samtidigt, vårt kungapar fick sina första doser två dagar efter Norges.

Men sedan har deras agerande gått isär. Kungen klev fram och visade mycket konkret hur viktigt det är att alla som har möjlighet tackar ja och vaccinerar sig. En bild som redan har blivit klassisk, och som gör honom helt unik: Han är den enda kunglighet som har låtit fotografera sig i den privata situationen.

Kungen Vaccin Covid-19
Sedan mediastormen lagt sig har kungen blivit hyllad som en viktig förebild.

Kungen om vaccineringen mot Covid-19

– Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid, sa kungen då.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Men efter den där rejält uppmärksammade kungliga vaccineringen på slottet Stenhammar har hovet om inte lagt locket på, så i alla fall markerat att kungaparets fortsatta vaccinering inte kommer att visas upp eller kommenteras offentligt. Vid det här laget har de sannolikt fått vaccindos nummer två, men:

– Den andra vaccineringen kommer att vara helt privat, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i slutet av förra veckan.

– Det var den första som var angelägen att lyfta fram, för att visa att kungen gjorde sin samhällsplikt.

Kung Carl Gustaf Kungen Drottning Silvia Hunden Brandie Förlovningssoffan
Kungaparet med sin hund Brandie. Nu under isoleringen bor de ibland på Stenhammar, ibland på Drottningholm.

I Norge har hovet däremot valt att gå en delvis annan väg: I torsdags i förra veckan gick man ut med ett kort uttalande via NRK som är Norges motsvarighet till Sveriges Television:

Annons

”Kung Harald och Drottning Sonja fick sina andra doser av coronavaccinet den här veckan och har således nu blivit vaccinerade. Detsamma gäller för kungens syster, Prinsessan Astrid.”

Kung Harald Drottning Sonja
I dagarna kommer Harald och Sonja att ha uppnått ett skydd mot Covid-19.

Corona-larmen i norska och svenska kungafamiljen

Båda hoven har haft sina coronakriser. I Sveriges fall när prins Carl Philip och prinsessan Sofia blev sjuka i Covid-19 fem dagar efter att ha träffat kungen, drottningen, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Walther Sommerlaths begravning i november.

Prinsessan Sofia Prins Gabriel Prins Alexander Prins Carl Philip
När den här bilden togs hade Sofia och Carl Philip ganska nyligen hunnit tillfriskna.

Och i Norge gick coronalarmet när en av drottning Sonjas närmaste medarbetare i höstas testade positivt. Kungen, drottningen och 14 anställda fick sättas i karantän, men kungaparet klarade sig från smittan.

Annons

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.

Annons