Kungaparets uppoffring – som sista avsked

I dag ska kungafamiljen ta farväl av Dagmar von Arbin, en legendarisk figur inom Bernadottesläkten.För kungaparet har begravningen kommit med en uppoffring.

Dagmar von Arbin var kungens äldsta släkting – familjens “grand old lady”. När hon avled på ett ålderdomshem i december, 103 år gammal, utbröt sorg och vemod i Bernadottesläkten.

I dag ska Dagmar begravas – och det är en självklarhet för kungafamiljen att vara på plats.

– Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet kommer att närvara vid begravningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungafamiljen på begravning

Dagmar von Arbin med drottning Silvia 2016.

Dagmar von Arbin med drottning Silvia 2016.

För kungaparet var tisdagen redan en krävande dag, även med avskedet av den älskade Dagmar icke inräknat. Klockan 14.30 ska Carl Gustaf och Silvia nämligen dela ut medalj vid kungliga slottet. Det rör sig om H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, som i dag bland annat ska gå till Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Och det är inte det enda uppdraget som måste utföras idag. Senare ska drottning Silvia träffa Elsie Lindqvist och Marianne Lidskog, representanter för St:a Clara kyrka, i ett officiellt företräde på slottet. Det blir alltså en tung prövning för kungaparet, som först ska på begravning och därefter måste ta itu med en vanlig arbetsdag.

Detta var Dagmar von Arbin

Så vem var då denne så omhuldade Dagmar von Arbin? Hon föddes den 10 april 1916. Hon var barnbarn till prins Oscar Bernadotte (kung Gustaf V:s yngre bror) och det betyder att Dagmar var syssling till kungens pappa, prins Gustaf Adolf. Han kom också ofta och jagade på godset Frötuna utanför Uppsala där Dagmar växte upp.

Dagmar blev 103 år gammal.

20 år gammal gifte hon sig med officeren Nils-Magnus von Arbin och de fick fem barn: Marianne, Louise, Cathrine, Jeanette och Madeleine.

– Hon var det bästa man har haft i sitt liv, hon var en fantastisk mamma, har Dagmars dotter Cathrine von Arbin sagt om sin mor för Svensk Damtidning.