Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets vän Gabriele död 78 år gammal – stora sorgen

17 maj, 2024, 10:32 
Gabriele Regenthal-Erlandsson jobbade i 27 år som vd för den publika delen av Solliden – och var en god vän till den svenska kungafamiljen.
Den fjärde maj dog hon efter en plötslig stroke.
Nu berättar döttrarna Samantha och Lola om sorgen.
Annons
Folkkära svenska profilerna som lämnat oss 2024Brand logo
Folkkära svenska profilerna som lämnat oss 2024

I över 100 år har Sollidens slott varit sommarbostad för svenska kungligheter. Som för så många andra svenskar har Öland blivit en kär plats och ett sommarparadis för svenska kungafamiljen.

Redan i maj börjar blommorna skapa en färgsprakande plats, med ett gräs som lyser grönt, tulpaner och penséer som slår ut, rosor som väcks till liv i den Holländska rosenträdgården och vackra träd och buskar som inhyser en lummig känsla.

Här trivs turisterna alldeles ypperligt. Varje år lockar Solliden tusentals besökare, där både den unika parkläggningen och förhoppningen om att få en skymt av kungafamiljen lockar.

Drottning Silvia och kungen
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia inviger sommarens Idéträdgårdsutställning på Krocketplanen på Sollidens Slott 2021.Suvad Mrkonjic/ TT

Gabriele Regenthal-Erlandsson död

Gabriele Regenthal-Erlandsson jobbade i 27 år som vd för den publika delen av Solliden. Det är mycket tack vare henne som Solliden blivit en så stor turistattraktion, en plats dit många kommer för att koppla av och uppleva det paradis som kungafamiljen söker sig till varje år.

Annons

Genom åren hade både Gabriele, hennes make Ingemar och döttrarna Samantha och Lola Regenthal, en fin relation till kungafamiljen och Solliden. Det var också här som Gabriele och familj tillbringade närmare 30 somrar och höstar ihop, både arbetandes och vilandes.

Samantha berättar: ”Genom sitt jobb på Solliden fick mamma tillfälle att förverkliga mycket av sin idérikedom och passion för konst och kommunikation. Hon tyckte mycket om att vara verksam för vårt kungapar och delade hela tre språk med drottningen”.

Den fjärde maj dog Gabriele efter en plötslig stroke, 78 år gammal. Nu sörjs hon av flera tidigare medarbetare och många ölänningar som förlorat en person som betytt mycket för dem och för Ölands kulturarv under åren, men framför allt av döttrarna Lola och Samantha som förlorat sin älskade mamma.

”Gör fruktansvärt ort”

Lola skriver nu öppenhjärtligt om den tunga sorgen, hur svårt det känns att behöva ta farväl av mamma Gabriele.

Annons

”Det gör oss fruktansvärt ont. Nu är vår älskade mamma hos vår älskade pappa. Vi sjöng för, berättade fina historier och höll mammas hand in i det sista”, skriver Lola och fortsätter:

”Vilken helt otroligt mamma, vän och stark kvinna. Vi är enormt stolta över allt du gjort i ditt väldigt händelserika liv. Nu rinner tårarna ett bra tag till framöver”.

– Mamma kom till Öland för sitt livs stora kärleks skull, vår pappa Ingemar. De gav oss en fantastisk kärleksfull och trygg uppväxt på den här vackra ön. Mamma var alltid så närvarande och gjorde allt med hela sitt hjärta. Hon älskade livet, sin familj, sitt hus som hon byggt med pappa och tiden med sina två hundar och ‘bridgegänget’ i Borgholm, säger Samantha och fortsätter:

– Det är otroligt tomt nu och vi saknar henne så mycket. Tack älskade mamma för att du varit en sån förebild och bästa vän och alltid har gett oss så mycket kärlek. Vi ska leva våra liv i din anda.

Gabriele Regenthal-Erlandsson
Gabriele Regenthal-Erlandsson blev 78 år gammal.Privat

Foto: TT/Privat

Annons