Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungavän anklagad för sexköp – polisen ville göra husrannsakan på Drottningholm

15 nov, 2023, 15:00 
Drottningholm

Kungafamiljen skakas av kopplingar till en brottsmisstänkt man.

Annons

Mannen, som har nära kopplingar till kungafamiljen, hamnade på polisens radar i samband med en längre spaningsinsats. Polisen bevakade en massagesalong på Östermalm som under den här perioden tog emot hundratals sexköpare.

Kungavän anklagad för sexköp – polis ville göra husrannsakan på DrottningholmBrand logo
Kungavän anklagad för sexköp – polis ville göra husrannsakan på Drottningholm

Kungavännen åtalad för sexköp

Kungavännen ska ha besökt massalongen i november 2021 och då skickat flera betalningar via Swish, rapporterar Aftonbladet. Först 250 kronor och 40 minuter senare ytterligare 1 000 kronor.

Den extra betalningen tyder enligt ansvarige åklagaren på sexköp – men själv har kungavännen nekat i förhör.

– Då kan det ha varit en sån här ergonomisk kudde eller massageolja från Thailand som används i boxningssammanhang som vederbörande tyckte att har du bara den här oljan så kommer du att bli frisk. Jag har också köpt något kosttillskott som baserats på en massa örter och ginseng, säger kungavännen i förhör med polisen rapporterar Aftonbladet.

Annons

Kungavännen blev åtalad i förra veckan – fyra dagar innan preskriptionstiden för brottet gick ut. Mannen har dock inte kunnat delges misstanke, eftersom polisen inte fått tag på honom.

Polisen ville göra husrannsakan på Drottningholm

Expressen rapporterar att polisen bland annat sökt vid Drottningholms slott, där mannens bil stått parkerad den 9 november. Kort därpå fick polisen uppgifter från slottsvakten om att kungavännen rest till Los Angeles.

Polisen återvände dagen därpå och fick återigen syn på mannens bil. I samma veva ansökte polisen om att få utföra en husrannsakan på Drottningholm – men fick nej av tingsrätten.

Tingsrättens motivering för avslaget var att "preskriptionsrisken ensam kunna motivera husrannsakan för delgivning i mål om mindre allvarlig brottslighet".

Leif GW Persson: "Det var kört"

Kriminologen Leif GW Persson kommenterade fallet i onsdagens avsnitt av Nyhetsmorgon.

– Det här händer flera gånger per år. Folk är medvetna om misstanken eller upplyses av sina advokater och så ser de till att hålla sig undan under de kritiska dagarna, säger Leif, som tycker att tingsrätten gjorde rätt som gav avslag på polisens ansökan om husrannsakan.

Annons

– Det hade varit väldigt illa om de hade fått göra det på grund av ett bötesbrott. Det ska man nämligen inte få. Omfattningen av en tvångsåtgärd måste stå i rimlig relation till brottet som den här tvångsåtgärden har föranlett. Det var kört. Att de inte kunde ha räknat ut det var förvånande.

Hovet: "Oerhört tråkigt"

Till Expressen säger hovets informationschef Margareta Thorgren följande:

– Det som hänt är oerhört tråkigt.

Margareta vill inte kännas vid polisens bild av situationen, som är att hovet inte gjort tillräckligt för att hjälpa till att lokalisera mannen.

– Det är deras upplevelse. Säkerhetspersonalen på slottet har gjort allt för att vara behjälplig, säger hon till Expressen.

Annons