Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungavännens mångmiljongåva – skänker bort miljoner

15 feb, 2020, 20:00 
Ålandskungen, miljardären – och kungavännen – Anders Wiklöf skapar rubriker med sin jättedonation: ett hemligt antal miljoner till svensk hjärtforskning.
Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Anders Wiklöf brukar kallas ”Ålandskungen” – och fick redan för cirka 25 år sedan ta emot Nordstjärneorden av kung Carl Gustaf.

– Den är jag stolt över! säger han på sin härliga och lite speciella Ålandssvenska.

Hur är dina relationer till kungafamiljen?

– Jag har ju varit på middag med kungaparet i Stadshuset i Stockholm. Och jag träffade kronprinsessan när hon var på Åland och har haft henne till bordet. Det är underbara människor, jag gillar dem!

Anders Wiklöf i sin sommmarvilla Andersudde, där han har Nordens största privata konstsamling.
Anders Wiklöf har Nordens största privata konstsamling och ett privat konstmuseum i sin stora sommarvilla Andersudde strax utanför Mariehamn. Där hänger redan Peter Dahls jättemålning Stolta stad. Och där ska hans senaste förvärv, Anders Zorns Mandolinspelerskan (som han ropat in för närmare 3,2 miljoner kronor) snart upp på väggen.
Annons

Sin miljardförmögenhet har 73-årige Anders Wiklöf skapat som finansman och entreprenör – bland annat genom taxfree-försäljningen på Östersjön. Han är också huvudägare i börsnoterade Ålandsbanken.

Därför ger Anders Wiklöf bort miljonerna

Anders Wiklöf och hans fru Rita har dock inga barn, och nu har han valt att göra en privat jättedonation (summan är dock hemlig) till hjärtforskningen vid Uppsala universitet – som i och med detta har skapat det nya Anders Wiklöf-institutet.

Anders Wiklöf med sin fru Rita.
Med hustrun Rita.

– Det känns så roligt! Att kunna hjälpa mänskligheten! Jag tror att det här kommer att bli riktigt bra. Och att det kan göra världen bättre. Jag är så jätteglad att det är inte klokt!

Annons

Och hjärtläkaren och professorn Johan Sundström, som ska leda verksamheten, ser stora chanser till förbättring för Sveriges hjärtsjuka:

– Min ambition är att vi om fem år har identifierat nya utlösande faktorer för hjärtinfarkt och bidragande faktorer till andra hjärt-kärlsjukdomar, och att vi därmed kan komma att i tid förutse och förhindra dem.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?

Anders Wiklöf nickar:

– Ja det är det som är det viktiga, att man fångar upp människor och kan förhindra och förebygga. Men nu tror jag att man ska kunna få lite fart på det där!

Anders Wiklöf med sin gode vän, finansmannen Anders Wall.
– Jag kände att det vore så fantastiskt om man kunde göra något för mänskligheten. Och så talade jag med min gode vän Anders Wall, berättar Anders Wiklöf.

Varför väljer du att ge dina pengar just till hjärtforskningen?

– Jag har alltid varit fascinerad av hjärtat och människokroppen, ända sedan jag gick i skolan. Och 31% av alla här i Norden dör i hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt. Det är tre gånger fler än som går bort i cancer.

Annons

– Sedan dog min storebror Lasse i hjärtinfarkt och han var bara 63. Vi var så nära varandra. Jag borde ha tjatat ännu mer på honom att han skulle gått till doktorn. Men sådant är livet.

Och vad säger din fru om donationen?

– Att jag är helt fantastisk, haha! Hon har stöttat mig till 100%. Och det känns väldigt bra att veta vad våra pengar går till. Att man kan vara med och påverka och att de verkligen kommer till nytta.

Bill Clinton var en av gästerna på Anders Wiklöfs födelsedagsfest sommaren 2019.
Anders Wiklöf är också känd för sina storslagna fester – och vid 73-årsfirandet i somras hade han Bill Clinton på gästlistan! Här beundrar de Peter Dahls mästerverk Stolta stad.

Foto: TT, Uppsala universitet.

Annons