Kungen avslöjar: "Det gör jag och Silvia under isoleringen"

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Kungen och drottning Silvia sitter isolerade på Stenhammars slott.Nu arbetar kungaparet på ett privat projekt.

Stenhammars slott ligger i Flens kommun och brukar vanligtvis fungera som en plats dit kungen och drottningen åker på helgerna för lite friluftsliv.

Nu är dock kung Carl Gustaf och drottning Silvia där av helt andra, betydligt bistrare anledningar. Både kungen och Silvia har passerat 70-strecket, vilket innebär att de tillhör riskgruppen för coronaviruset. Deras vistelse på Stenhammars slott är en del av den självisolering som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för våra äldre medborgare.

Coronaviruset: Det gör kungen och Silvia

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

I en ny intervju med Dagens nyheter har kungen, via videolänk, berättat om sin nya livssituation. Han medger att läget är ovant. Det ställer en kung, vars främst uppgift är att synas, på svåra prövningar.

– Det är svårt. Det har jag inte varit med om. Då får man göra på det här sättet, via medierna, för att förmedla tankar. Vi känner väl alla omsorg om varandra. Man får ringa. Använda Skype. Hålla kontakt med anhöriga, säger kungen till Dagens nyheter.

Både kungen och Silvia har fortsatt utföra sina kungliga plikter, trots isoleringen. Alla sammanträden sköts nu via video eller telefon.

Har projekt på gång under isoleringen

Dessutom har kungaparet kunnat hitta annat att pyssla med för att få tiden att gå.

– Jag har haft möjlighet att läsa böcker och vi har precis börjat ett projekt, där vi håller på renoverar en gammal gjutjärnssoffa. Den ska målas, säger kungen.

Vissa seniora röster har höjts mot kraven på isolering. Men där tycker kungen att det bara är att finna sig i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger kungen.

 

LÄS OCKSÅ: Dagnys vädjan – vill träffa Silvia trots det nya krisläget