Kungen avslöjar! Kommer aldrig abdikera

01 dec, 2022, 14:12 
I dokumentären Kungen berättar kung Carl Gustaf att han aldrig kommer abdikera.
Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Nästa år firar kung Carl Gustaf 50 år på tronen. Som 27 år gammal blev han världens yngsta kung och nu har det för första gången i historien gjorts en dokumentärfilmsinspelning med en kung medan han fortfarande lever.

Journalisten och filmregissören Karin af Klintberg tjatade i två års tid om att få göra filmen. Till slut sa hovet ja. Inspelningarna började förra våren och sedan dess har flera möten med kungen ägt rum.

Den 24 februari har dokumentären Kungen premiär – och nu har första trailern kablats ut. Där berättar bland annat kungen om hur hans mor, prinsessan Sibylla, hanterade hans fars död.

– Min mamma var ju ensam, jag tror inte hon orkade med det som hände, säger kung Carl Gustaf i trailern.

Annons

Kungen avslöjar: Kommer aldrig abdikera

Han avslöjar även att han aldrig kommer abdikera. När Karin af Klintberg frågar om ”det är ändå plikten framför allt? Fram till dödsbädden?, har kungen ett glasklart och tydligt svar:

– Absolut.

Syftet med dokumentären är att få en djupare inblick i kungens vardag, försöka förstå honom och förstå vad det innebär att vara kung. Besöken har varierat och Karin har träffat honom privat på Stockholms slott och besökt kungens sommarboende på Öland.

Karin af Klintberg: ”Ett fängelse att vara kung?”

Hon har även träffat honom i mer formella sammanhang, som vid invigningar och statsbesök. Allt för att pussla ihop en så bra bild av kungen som möjligt.

– Jag vill förstå kungen. Förstå hans värld. Förstå hur det är att vara kung, säger Karin af Klintberg i trailern.

– Har det varit en gåva eller ett fängelse att vara kung? Jag släpper inte frågan.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf firar nästa år 50 år på tronen.

Foto: TT

Annons