Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen, barnbarnen och titlarna – nu ser vi resultatet

23 feb, 2020, 18:00 
Kungen och kungafamiljen på Sollidens slott.
Knivskarpt kungligt porträttfoto. Kontra mobilbild tagen av mamma Madeleine. Barnbarnens födelsedagar har skapat en klyfta i kungafamiljen.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?

Nu börjar vi se de konkreta konsekvenserna av kungens policybeslut för den svenska monarkin. I alla fall för fem av hans barnbarn.

När prinsessan Estelle fyller åtta år på söndag kommer allt att vara som vanligt, med officiella gratulationer på Kungahusets hemsida och sannolikt några fina födelsedagsbilder, tagna av en professionell porträttfotograf.

Men när det exakt en vecka senare är dags för hennes kusin prinsessan Adrienne att fylla två år, så får hon nöja sig med mamma-grattis på prinsessan Madeleines Instagram. Och bilden? Ja den kommer förmodligen att vara en mobilbild, tagen av Madeleine själv som vanligt.

Prinsessan Leonore och prinsessan Estelle.
Madeleines mobilbild på födelsedagsbarnet Leonore. Och Estelle, plåtad på slottet av proffsfotografen.
Annons

Och sedan kommer det att rulla på. I april går stafettpinnen över till prinsessan Sofia och prins Carl Philip och deras lilla födelsedagsbarn prins Alexander, som fyller fyra år. Och där kommer vi att få se samma sak: inte ett knyst från hovet. Men förhoppningsvis ett par privata bilder utlagda på Sofias och Carl Philips sociala medier.

Den som vill vara krass kanske tycker att prins Alexander, prins Gabriel, prins Nicolas, prinsessan Adrienne och prinsessan Leonore i och med detta har hamnat utanför den officiella kungliga gemenskapen. Men för kungen privat står de lika nära hans hjärta som de alltid gjort. Eller som han med värme uttryckte det i sitt traditionsenliga jultal:

– Drottningen och jag ser fram emot att tillbringa tid med familjen. Vi har nu sju små barnbarn mellan ett och sju år. Det är inte alltid så lugnt och stilla, men väldigt roligt!

Prinsessan Sofia med prins Alexander och prins Gabriel.
Alltid full rulle när Sofias småprinsar hälsar på hos farmor och farfar på Drottningholm!

Kungen: Jag vill hjälpa mina barnbarn

Kungen med prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria.
Det är den här trion det kommer handla om i framtiden.

Och så här förklarade kungen varför han valde att strama upp och krympa Kungahuset:

Annons

– Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns.

– Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid.

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna, Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna, Prinsessan Madeleine/Instagram,  TT.

Annons