Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen bekräftar glada nyheten – familjen får en drömpåsk

04 apr, 2023, 12:00 
Kungafamiljen
Kungen har bekräftat – det blir en drömpåsk för kungafamiljen.
Annons

Kungen är en man som uppskattar traditioner. Påskfirandet är inget undantag.

Vanligtvis brukar den tillbringas i Storlien, två kilometer från norska gränsen. Där har kungen en stuga som han ärvde från sina föräldrar, prinsessan Sibylla och arvprins Gustaf Adolf. De hade i sin tur fått den som bröllopsgåva från Friluftsfrämjandet.

Här gör Silvia kunglig comeback efter sjukdomenBrand logo
Här gör Silvia kunglig comeback efter sjukdomen

Där ska kungafamiljen fira påsk i år – bekräftar glada nyheten

Kungen nämnde stugan under sitt besök i Jämtlands län.

– Som ni kanske vet har Drottningen och jag även en särskild koppling till länet genom en fjällstuga i Storlien, som har varit i familjens ägo sedan 1932. Mina föräldrar var där många gånger och här lärde sig också våra barn att uppskatta vintersporter och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar, säger kungen.

Annons

SVT Jämtland fick därefter en bekräftelse på att även årets påsk ska tillbringas i Storlien.

– Absolut. Vi åker dit med delar av familjen, säger kungen i intervjun.

Helena Wiklund har bevakat kungafamiljen för Svensk Dams räkning i flera år. Hon betonar att påsktraditionen betyder en hel del för kungafamiljen.

– Stugan i Storlien är väldigt viktig för kungen, det finns mycket historia där. Och kungen nämnde själv i talet att barnbarnen numera åker skidor i samma backar, det tror jag också betyder mycket för kungen, att traditionen går i arv, säger Helena.

Vackra bilden från fjolåret – så blev påsken då

Vi lär få se en bild från påskfirandet – i alla fall om fjolåret är något att utgå från. Då publicerade hovet en bild på kungen och drottningen när de hade en solig picknick i Storlien. Även kungens hund Brandie fick vara med i påskhälsningen.

"Kungaparet önskar glad påsk från Storlien", skrev hovet på sin Instagram i samband med bilden.

Kronprinsessan Victoria har också en älskad påsktradition. Hon läser högt ur påskevangeliet i tv, för att uppmärksamma högtidens religiösa grund. Talet brukar dock vara förinspelat, så det ska inte innebära något hinder ifall hon skulle vilja fira i Storlien.

Annons