Kungen berömde prins Daniel i sitt tal

Annons

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan och prinsen på plats i riksdagen.

Kronprinsessan och prinsen på plats i riksdagen.

När kungen höll sitt tal under riksdagens högtidliga öppnande framgick det tydligt att han var mer än nöjd med sin svärson prins Daniel.

Solen bröt precis igenom molnen när den pampiga Sjuglasvagnen rullade ut från Västra Valvet. Ljuset gjorde rekyl mot vagnens gyllene utsmyckning och lyste upp en vinkande drottning Silvia i svart pillerburk och svart dräkt.

Pillerburk

–Åh, vad vacker hon är, utbrast damerna i publiken.
–Vi var egentligen på väg till Cornelis Vreeswijk museet, men så hamnade vi här, berättar Inger Mannfeldt och Kerstin Karlsson, som kommit till Stockholm slott för att få en skymt av de kungliga inför Riksdagens öppnande på tisdagseftermiddagen.

Valuta för sin väntan

En isande vind svepte över borggården, men visst fick de två rojalisterna valuta för sin väntan.
– Jag är lika gammal som kungen och bor granne med honom ute på Drottningholm. Det ska bli intressant att se om Daniel klarar av sin uppgift, men jag litar på Victoria att hon väljer bra. De ser så otroligt lyckliga ut tillsammans, säger Kerstin Karlsson från Ekerö där vi idogt väntar på att kungaparet , kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kungen och drottningen.

Kungen och drottningen.

Nöjd med svärson

Och visst klarade Sveriges mest nybakade prins sin roll utmärkt. Han log, vinkade och gick två steg bakom sin kronprinsessa och bredvid när så gällde. Och riktigt stilig var han i välskräddad kostym. Och kung Carl XVI Gustaf är ju mer än nöjd med sin svärson. Det förstår vi verkligen efter det beröm han riktade till Daniel inför den församlade Riksdagen.
– 2010 blev också ett märkesår eftersom vår nuvarande tronföljare ingick äktenskap och jag vill framföra mitt och min familjs innerliga tack för all den värme som möt kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med deras bröllop, sa kungen.

Bar svart

Annons

Spontana applåder bröt ut i plenisalen och kronprinsparet skrattade glatt och log mot varandra. Kronprinsessan Victoria hade en parisisk ”air” kring sig. Frankrike-resan har piggat upp både henne, Daniel och prinsessgarderoben. Även om hon sedvanligt bar svart dagen till ära, var hon kvinnligt elegant i mörk dräkt med guldfärgade knappar och trekvarts ärmar.

Utmarsch

Det blev ett något annorlunda Riksdagsöppnande i år. Sverigedemokraternas utmarsch ur Storkyrkan blev säkerligen ett samtalsämne även för Victoria och Daniel. Biskop Eva Brunnes predikan blev för mycket för de nya riksdagsledamöterna. Kungligheterna blev dock vittne till dramatiken under gudstjänsten. Kungen såg en aning spänd ut och stämningen var laddad.

Kungen och drottningen på väg ut ur vagnen.

Kungen och drottningen på väg ut ur vagnen.

Kärlek och bröllop

När så Anna Cederberg-Orretegs ”I tid” spelades för första gången tågade kungaparet ut tätt följda av kronprinsessan och Daniel. Kvartetten verkade en aning förbryllade. Det var en helt annan känsla i magen än förra gången de lämnade Storkyrkan. Då var det kärlek, bröllop och fullkomlig lycka! Det var ju världens härligaste dag för Victoria och Daniel. Hoppas bara att deras bröllopsminnen inte grumlas av dagens spektakel i den vackra kyrkan i Gamla stan.

Av: Åsa Bönnelyche
Foto: Charles Hammarsten och Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

25 kommentarer till “Kungen berömde prins Daniel i sitt tal”

 1. BEN skriver: 5 oktober, 2010

  Kungen har all anledning att vara nöjd med sin svärson. Prins Daniel verkar inte göra någon besviken.


 2. Maggan skriver: 5 oktober, 2010

  Jag förstår att kungen verkade nöjd med Daniel och det ska han vara för Daniel har verkligen räddat kungahuset från skandaler, bara med sitt sätt att vara. Men nu är det på tiden att vi får ut Sverigedemokraterna illa snabbt dom kommer att ställa till det ordentligt är jag rädd för.


 3. Anita Kuusela skriver: 5 oktober, 2010

  Vilket par dem är och så vackra, vi skall vara rädda om vårt kungahus. Dem gör ett mycket bra jobb för sverige, och en stor eloge till kronprinsparet som skötte sig utmärkt.


 4. ATL skriver: 5 oktober, 2010

  Eleganta kungliga damer. Drottningen passar i pillburk. Kronprinsessan var sa stilig, enkel, klassisk drakt – stil det har dom bada.


 5. Vibeke skriver: 5 oktober, 2010

  Hvilken imponerende ankomst til Riksdagens åbning med kongefamilien i karetter. Men hvorfor deltager prins Carl Philip ikke?
  I Danmark er Folketingets åbning i oktober og Nytårskuren, de
  to årlige begivenheder, hvor alle i kongefamilien deltager.
  Billedserie fra ankomsten :
  http://myroyal-myroyals.blogspot.com/2010/10/danish-royal-family.html


 6. caterine skriver: 5 oktober, 2010

  “Prins Daniel skötte sig fint” men herregud karln är ju myndig och vid sina sinnes bruk, ska det vara nåt att smila och vinka lite och sitta och se intresserad ut. Sätt honom till nåt rejält att göra så han får prata och uträtta nånting och inte bara vara ett bihang till sin fru, det måste vara frusterande att vara som en toffel.


 7. Maja Larsson skriver: 5 oktober, 2010

  Prins Daniel har funnit sig mycket väl tillrätta. Kungen kan verkligen vara nöjd. Prins Daniel håller sig i bakgrunden men hans utstrålning gör att han kommer i förgrunden.

  En anings tanklöst att dra till med pälskappa i mink. Har inte Silvia mer att välja på i sin garderob…


 8. Kristinasvenskdam.se skriver: 6 oktober, 2010

  Snygg dräkt på Victoria, men när ska drottningen sluta upp att använda den där hemska pälsen?


 9. fridolina skriver: 6 oktober, 2010

  victoria ser helt otroligt vacker ut på alla bilder nu för tiden. snacka om att detta är ett par som verkligen verkar ha hittat sina soulmates.de verkar så gulliga mot varann… jag önskar dem bara solsken när de får flytta in på sitt haga, eller det kanske de redan gjort?


 10. Hilde E. skriver: 6 oktober, 2010

  Helt enig med Caterine. Prins Daniel er jo en godt voksen mann, som helt klart burde kunne smile og vinke, og en og annen gang holde en liten tale…


 11. Lydia skriver: 6 oktober, 2010

  Enig med Catrine och Hilde E, de flesta jag känner eller har kommit i kontakt med inklusive mig själv, kan gå, stå, le och sitta. Inte direkt några konster. Vad hade vissa här förväntat sig? Att de la av en brakare med efterföljande gapflabb?

  Angående rubriken, måhända kungen är nöjd med Daniel men det var inget han nämnde i sitt tal vid riksdagens öppnande och hade väl i så fall varit förmätet. Det han gjorde var just det som även står i texten tillhörande rubriken, nämligen framförde ett tack för värmen som Victoria och Daniel mötte i samband vid bröllopet.


 12. Eva skriver: 6 oktober, 2010

  Otroligt vackert par, Daniel och Victoria.
  Deras kärlek är bra för Sverige. Kärlek påverkar omgivningen positivt.
  Daniel vinner alltmer eftersom han är okonstlad och äkta. Det äkta segrar alltid.


 13. xx skriver: 6 oktober, 2010

  Den nya prinsen klarade av att vinka och se glad ut!!
  Leve konungariket Sverige!!


 14. Henrik M. skriver: 7 oktober, 2010

  Ja, hvor var egentlig prins Carl Philip ?
  Er der måske for langt fra Skåne til Stockholm ?
  Eller er han inkognito i Sydafrika ?


 15. Prinz URQUELLE skriver: 8 oktober, 2010

  Daniel lär sig med tiden att man inte kan klappa händerna åt svärfar, samtidigt som man vinkar !


 16. hilde skriver: 8 oktober, 2010

  Prins Daniel skötte seg fint – ja hvorfor skulle han ikke? Det har han da alltid gjort. Hva er det folk egentlig forventer? Hvorfor undervurdere Daniel, det er urettferdig mot han


 17. Susanne skriver: 8 oktober, 2010

  Det er åbenbart kun (nogle af) os danskere, der undrer sig
  over, at prins Carl Philip IKKE deltog i åbningen af det nye arbejdsår i Rigsdagen. En af årets store begivenheder for
  både demokratiet og kongehuset.
  Men det siger noget om, HVOR forskelligt det danske
  kongehus er fra det svenske…. der er en verden til forskel.
  Hvis det var sket i Danmark, havde både pressen og folket
  raset og skrevet spalte op og ned om det.
  Og han står efter Victoria i arverækkefølgen….. stakkels
  Sverige….. .
  Derimod har I brokket jer og brokket jer over prins Daniel, men Prins Carl Philip har hverken hans ansvarsfølelse, respekt
  eller moral OVERFOR kongehuset, det ses tydeligt.
  Det er IKKE Sofia Hellqvist, der er kongehusets største
  problem, det må da klart være: HKH prins Carl Philip!


 18. Susanne skriver: 8 oktober, 2010

  Rettelse: Undskyld, Riksdagen hedder det, men det skulle gå
  lidt hurtigt…..håbede at nå det, inden SD “lukkede ned” for weekenden! 😀


 19. nea skriver: 8 oktober, 2010

  jag har skrivit det förut, svenska kungafamiljen, dvs samtliga medlemmar är aldrig här på nyår eller riksdagens öppnande så som danska kf är! Istället solar de på rivieran eller flänger världen runt, dvs. de bär inte upp en tradition. Dåligt.


 20. A-B skriver: 8 oktober, 2010

  Mig veterligt brukar inte hela kungafamiljen vara med vid riksdagens högtidliga öppnande. Att Prins Carl-Philip inte var med ser jag inte alls som något problem. Det viktigaste är självklart att Kungen är där och att han håller tal till riksdagens folkvalda ledamöter, vilket i förlängningen också innebär att talet är till oss, det svenska folket. Sen är det mycket positivt att Kronprinsessan i egenskap av tronarvinge är där. Resterande medlemmar av kungafamiljen som har möjlighet att närvara ses som positivt.

  Kungens tal var mycket, mycket bra. På ett respektfullt och välbalanserat och samtidigt tydligt sätt vände han sig till hela riksdagen och till talmannen med sitt tal, ett tal som berörde inte bara en enda utan många olika viktiga frågor som riksdagen, som representanter för den svenska folkviljan, har som uppgift att ta på allvar och engagera sig inom under de kommande fyra åren; som att värna om demokratin, att respektera olika tankar och uppfattningar, verka för minskad arbetslöshet, verka för bra omsorg om äldre och om sjuka, med mera.

  Kungen, vårt statsöverhuvud, visade med sitt tal, än en gång, att han är den viktiga och sammanhållande länken i Sverige! Tack!


 21. Lydia skriver: 8 oktober, 2010

  #17 Susanne

  Jag skrev ett inlägg angående detta men det blev borttaget. De (hovet) skyller på att han inte kunde avstå från studierna samtidigt som han snart ska på jakkt med pappa och det pågår åtminstonde en vecka. Då kan han tydligen avstå studierna. Det är skamligt när prinsen tillåts strunta i plikterna han har samtidigt som det är ok att ägna sig åt nöjen.


 22. gina skriver: 9 oktober, 2010

  Der er da en del i Danmark der ikke ville lægge særligt mærke til hvis Benedikte, Joachim og Marie ikke var med.

  Ærlig talt hvorfor skulle de tage helt fra Tyskland og Sønderjylland.

  Dronningen og prinsgemalen kan sagtens klare åbningen af folketinget selv.


 23. Eva skriver: 9 oktober, 2010

  På vilket sätt berömde han Daniel?


 24. caterine skriver: 9 oktober, 2010

  Kul Lydia, undrar vad dom skulle göra om Siliva la av en brakare, undrar om hon nånsin har gjort det ens om hon är ensam, s k fint folk tror man aldrig har diarré eller petar näsan, som jag och vanligt folk gör. Jobbigt att alltid vara behärskad och kontrollerad, aldrig få gå och strosa i mysbyxor en hel söndag eller att bli berusad och bakfull. Jag tycker synd om kungligheterna. Inget apanage kan vara nog högt för ett sånt liv, evigt innesluten i en gyllene bur. Bara att sitta stilla i 4 timmar på nobelmiddagen och inte kunna gå ut och kissa, hur klarar man det? Drottningen är i min ålder och kan ju ha inkontinensbesvär hon också.


 25. Irene skriver: 10 oktober, 2010

  Citat från ovan:
  “2010 blev också ett märkesår eftersom vår nuvarande tronföljare ingick äktenskap och jag vill framföra mitt och min familjs innerliga tack för all den värme som möt kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med deras bröllop, sa kungen”.

  Var i ligger berömet till Daniel?


Annons

Laddar