Kungen berömde prins Daniel i sitt tal

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan och prinsen på plats i riksdagen.

Kronprinsessan och prinsen på plats i riksdagen.

När kungen höll sitt tal under riksdagens högtidliga öppnande framgick det tydligt att han var mer än nöjd med sin svärson prins Daniel.

Solen bröt precis igenom molnen när den pampiga Sjuglasvagnen rullade ut från Västra Valvet. Ljuset gjorde rekyl mot vagnens gyllene utsmyckning och lyste upp en vinkande drottning Silvia i svart pillerburk och svart dräkt.

Pillerburk

–Åh, vad vacker hon är, utbrast damerna i publiken.

–Vi var egentligen på väg till Cornelis Vreeswijk museet, men så hamnade vi här, berättar Inger Mannfeldt och Kerstin Karlsson, som kommit till Stockholm slott för att få en skymt av de kungliga inför Riksdagens öppnande på tisdagseftermiddagen.

Valuta för sin väntan

En isande vind svepte över borggården, men visst fick de två rojalisterna valuta för sin väntan.

– Jag är lika gammal som kungen och bor granne med honom ute på Drottningholm. Det ska bli intressant att se om Daniel klarar av sin uppgift, men jag litar på Victoria att hon väljer bra. De ser så otroligt lyckliga ut tillsammans, säger Kerstin Karlsson från Ekerö där vi idogt väntar på att kungaparet , kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kungen och drottningen.

Kungen och drottningen.

Nöjd med svärson

Och visst klarade Sveriges mest nybakade prins sin roll utmärkt. Han log, vinkade och gick två steg bakom sin kronprinsessa och bredvid när så gällde. Och riktigt stilig var han i välskräddad kostym. Och kung Carl XVI Gustaf är ju mer än nöjd med sin svärson. Det förstår vi verkligen efter det beröm han riktade till Daniel inför den församlade Riksdagen.

– 2010 blev också ett märkesår eftersom vår nuvarande tronföljare ingick äktenskap och jag vill framföra mitt och min familjs innerliga tack för all den värme som möt kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med deras bröllop, sa kungen.

Bar svart

Spontana applåder bröt ut i plenisalen och kronprinsparet skrattade glatt och log mot varandra. Kronprinsessan Victoria hade en parisisk ”air” kring sig. Frankrike-resan har piggat upp både henne, Daniel och prinsessgarderoben. Även om hon sedvanligt bar svart dagen till ära, var hon kvinnligt elegant i mörk dräkt med guldfärgade knappar och trekvarts ärmar.

Utmarsch

Det blev ett något annorlunda Riksdagsöppnande i år. Sverigedemokraternas utmarsch ur Storkyrkan blev säkerligen ett samtalsämne även för Victoria och Daniel. Biskop Eva Brunnes predikan blev för mycket för de nya riksdagsledamöterna. Kungligheterna blev dock vittne till dramatiken under gudstjänsten. Kungen såg en aning spänd ut och stämningen var laddad.

Kungen och drottningen på väg ut ur vagnen.

Kungen och drottningen på väg ut ur vagnen.

Kärlek och bröllop

När så Anna Cederberg-Orretegs ”I tid” spelades för första gången tågade kungaparet ut tätt följda av kronprinsessan och Daniel. Kvartetten verkade en aning förbryllade. Det var en helt annan känsla i magen än förra gången de lämnade Storkyrkan. Då var det kärlek, bröllop och fullkomlig lycka! Det var ju världens härligaste dag för Victoria och Daniel. Hoppas bara att deras bröllopsminnen inte grumlas av dagens spektakel i den vackra kyrkan i Gamla stan.

Av: Åsa Bönnelyche

Foto: Charles Hammarsten och Stella Pictures

Läs även:

Victoria och Daniel kom hand i hand till Storkyrkan››

Svenska kyrkan i Norge fick kungligt besök i helgen››