Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen bröt mot regeln – sa förbjudna orden: "Han viskade det..."

15 jan, 2024, 14:00 
Kung Frederik och Mette Fredriksen
Nu avslöjas det att kung Frederik bröt mot en helig regel under sin egen kröning.
Annons

I går söndag skedde överlämnandet. Drottning Margrethe abdikerade från den danska tronen och gjorde plats för sin son, kronprinsen som numera ska tituleras som kung Frederik.

Detta genomfördes i en pampig ceremoni på Christiansborgs slott i Köpenhamn. Först skötte den officiella abdikationen inne i slottet, sedan kom den nyblivne kungen ut på balkongen, för att möta folkets kärlek. Med på balkongen stod statsminister Mette Fredriksen, för att uppfylla sin officiella roll i ceremonin. Det var hon som utropade att en ny kung klivit på tronen!

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Kungen bröt mot regeln – avslöjade allt

Mette berättade efter ceremonin att hon var mäkta nervös på förhand.

Annons
Kung Frederik

– Jag kommer aldrig att avslöja något av det jag upplevde med kungen på tu man hand, men jag tror ändå att jag kan avslöja att det var väldigt, väldigt rörande att se den kungliga familjen. En storebror som tar hand om de mindre syskonen och en grupp barn som var medvetna om att det var en väldigt speciell stund. Både för deras far och deras mor. Det var väldigt, väldigt fint, säger Mette till DR.

I samband med kröningen presenterade kung Frederik även sitt valspråk. Varje regent måste ha som ett eget motto, som han eller hon väljer själv.

Annons

Fredrik valde följande:

– Förbundna, förpliktigade, för kungariket Danmark.

Eller som det heter på danska:

– Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark.

Kungen viskade till henne: "Det ska man egentligen inte"

Det här ska egentligen hållas hemligt fram till att det läses upp på balkongen. Men Frederik bröt regeln – och berättade för Mette.

– Det är inte många som känt till det där valspråket, och det ska man egentligen inte. Men kungen viskade det till mig förra dagen, då vi hade en generalrepetition, säger Mette till TV2.

Annons