Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen bryter tystnaden – därför tog han titlarna från barnbarnen

27 dec, 2019, 20:00 
AvEmma Sanderberg
Efter en lång tids diskussion fattade kungen beslutet. Fem av sju barnbarn skulle inte längre tillhöra det Kungliga huset.
Annons

“Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns.”

Prinsparet vet vad som förväntas av dem

Victoria och Daniel
Beslutet betyder att mer fokus kommer att läggas på kronprinsessfamiljen.

Precis som både kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine tidigare uttryckt det så grundar sig alltså beslutet i att avgränsa vilka kungligheter som står i fokus. När Carl Philip och Sofia intervjuades och fick frågan om de vet vad som förväntas av dem svarade de ett rungande ja, kungen bekräftar att han med beslutet ville klargöra vilka förväntningar som finns.

“Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid. Men, till den dagen är det långt kvar”, fortsätter kungen i jultalet. Med det sagt menar alltså kungen att beslutet innebär ett liv utan några särskilda kungliga plikter, men han avslutar med att det är långt kvar och att han lever i nuet och umgås mycket med sina barnbarn.

Foto: TT

Annons