Kungen en riktig gentleman – fina stunden med drottning Silvia fångad på film!

Kungen en riktig gentleman – fina stunden med drottning Silvia fångad på film!

När kungen och drottningen anlände till riksdagen för det årliga riksmötet var det en detalj som stack ut. Kungen är verkligen mån om sin fru!
Här anländer kungaparet och kronprinsessparet till riksmötets öppnande 2021
Slå på ljud

Det årliga riksdagsmötets öppnande är i gång och på plats är givetvis vår kung och drottning samt vår blivande statschef kronprinsessan Victoria med prins Daniel vid sin sida.

Kungligheterna anlände i vanlig ordning med pampigt ekipage. I och med pandemin var det inte möjligt att genomföra kortegen i fjol, därför var det nu extra speciellt att se kungen och drottningen rulla in framför riksdagen i deras guldsmyckade paradvagn.

Kungaparets kortegevagn – flott men inte helt säker

Sjuglasvagnen är av det elegantare slaget. På sin tid var den toppmodern, med sin mjuka fjädring och lätta gungning ska den vara bekväm att åka i – men dessvärre inte lika enkel att kliva ur.

Ja, bara man rör på sig lite lätt i den vackra vagnen börjar den gunga, och att ta sig ur en gungande vagn kan inte vara helt enkelt! Framför allt inte om man bär klackskor som drottning Silvia.

Av den anledningen sitter kungen till höger så att han kan ta sig ur först vid riksdagens entré, därefter kan han erbjuda drottningen en hjälpande hand för att säkerställa att hon inte trampar snett och trillar.

Kungens kärleksgest till drottning Silvia

Som den gentleman han är och mån om sin fru hjälpte han henne utan att tveka vid ankomsten vid dagens ceremoni.

På film ser vi hur han tar tag i hennes hand och ser till så att hon kommer ner enkelt och smidigt, och som tur var gick det felfritt!
Strax bakom kungaparet följde kronprinsessparet i en något enklare vagn, men även den smyckad med pråliga detaljer.

När alla anlänt gick kungligheterna tillsammans in genom riksdagens portar och kungen inledde därefter riksmötet för 2021/2022.

– Ärade ledamöter. De beslut ni fattar i denna kammare formar vårt land. I varje ögonblick är ni med och skapar Sveriges framtid, sa han i talarstolen.

Foto: SVT, TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

LÄS MER: Nya bilder på kungafamiljen! Victorias comeback under riksmötets öppnande

LÄS MER: Kungen förnedrad i direktsändning: "Omoget, ohyfsat och dumt"

LÄS MER: Romantiska kärleksögonblicket mellan Stefan Löfven och Ulla – allt filmas!