Kungen förändrar Akademiens stadgar – hårdare krav på ledamöter

Nu sätter kung Carl Gustaf hårdare krav på ledamöter i Svenska Akademien. Efter den senaste tidens turbulens förändrar kungen nu de uråldriga stadgarna, för första gången sedan de skapades.

Ledamöter har lämnat sina stolar i Svenska Akademien på löpande band och olika falanger har skapats under den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Nu har kungen förändrat dess stadgar, meddelar hovet i ett pressmeddelande.

Kungen kommer att förändra möjligheten till utträde. Tidigare har man som ledamot inte kunnat lämna Akademien, vilket har inneburit att man inte kunnat välja nya medlemmar trots att flera av dem inte deltagit i arbetet. Kungen ska inte heller låta någon sitta kvar på sin stol utan att de är aktiva. Han sätter nu hårdare krav på ledamötena och skriver bland annat i pressmeddelandet att den som inte har varit aktiv under de senaste två åren automatiskt ska uteslutas.

Läs mer: Kungaparet och kronprinsessan Victoria på hyllningskonsert

Kungen skriver följande i pressmeddelandet:

”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde.

Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien.

Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”

Läs mer: Kungen om kaoset i Svenska Akademien: “En tråkig utveckling”

Läs mer: 11 gånger Victoria, Madeleine och Sofia burit knytblusar