Kungen fyller år – kan få otrolig överraskning i present

Kungen

Johan T Lindwall om kungens 75:e födelsedag – och presenten som det viskas om.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 17?
Slå på ljud

Grattis på din dag! Carl XVI Gustaf 75 år. De säger att 70 är nya 50. Men då måste ju 75 vara nya 55! Så, ett stort grattis kung Carl XVI Gustaf på din stora dag!

Tisdagen den 30 april 1946, klockan 10.20, drog en hel nation lättnadens suck. En framtida statschef och konung av Sverige var född. Fyra tjejer på raken och tronföljden var hotad. Men på valborgsmässoafton ute på Haga slott såg en liten pojke dagens ljus.

Kungen fyller 75 år – det kan bli hans hemliga present

I dag är successionsordningen en annan och det är inte längre kön som ärver tronen i Sverige. Utan förstfödde – då på den tiden hade kungens äldsta syster Margaretha blivit drottning av Sverige.

Nu blev det i stället vår nuvarande kung och han var rekordung när han tog över tronen 1973, bara 27 år gammal. Egentligen skulle hans framlidna far arveprins Gustaf Adolf blivit kung, men han omkom redan 1947 i en flygplansolycka på Kastrup. Där och då ändrades den svenska kungliga historien för all framtid.

Vår kung Carl XVI Gustaf är mer aktiv än någonsin, träning och arbetar oerhört intensivt – trots pandemin. Det blir i år ett stillsamt firande för kungen. Förra året ställdes hela kalaset in. I år bjuds svenska nyckelpersoner in till slottet som exempelvis statsministern och landshövdingar. Det planeras också mindre middag på slottet och då är det meningen att hela familjen ska samlas kring jubilaren och det viskas att det kan bli en present som kungen bara kan drömma om: Madeleine kommer hem med familjen från USA!

Nu har prinsessan suttit i karantän på andra sidan Atlanten så pass länge att är det någon gång det är läge att komma hem inför sommaren är det nu på pappa kungens 75-årsdag.

Vi håller tummarna för hela familjens skull och tills vidare säger vi:Stort grattis, Carl XVI Gustaf på födelsedagen! Önskar dig från alla oss här på Svensk Damtidning en fantastisk dag! Det är du och hela din familj värda!

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther