Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen går emot Victoria som kronprinsessa – nya utspelet chockar: ”Förfärligt”

03 jan, 2023, 17:45 
Indra Nordemar

Det var inte vad som väntades av kungen, som i stället ser prins Carl Philip som kung.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Carl Philip tar över som kung!Brand logo
Carl Philip tar över som kung!

Egentligen skulle prins Carl Philip tagit efter tronen: "Med all rätt", det menar kungen i nya dokumentären "Sveriges sista kungar".

Kungen är nu den äldsta svenska monark på tronen, och i många år har det enligt tradition varit att förstfödde sonen tar över tronen. Men sedan ändrade riksdagen den svenska tronföljden. En kvinna ska få ta över den.

Kungens ånger med Victoria

Den innebar ju, som vi alla vet, att Victoria blir kronprinsessa, men i den nya dokumentären menar kungen att Carl Philip är den som har rätten att ta över när kungen själv abdikerar eller går ur jordelivet.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kungen till SVT och fortsätter:

Annons

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag.

Han får en fråga om det är orättvist:

– Ja jag tycker det. Som förälder tycker jag att det är förfärligt.

Kungen om beslutet för Carl Philip

Det verkar dock inte gå någon nöd på Carl Philip som enligt kungen är mer än nöjd med sin tillvaro. Han har en underbar fru: Prinsessan Sofia, och sina urgulliga småprinsar: Alexander, Gabriel och Julian.

– Han har tagit det bra, säger kungen i dokumentären.

Att ta sig an rollen som statschef kanske låter charmigt, men troligtvis är det betydligt mer krävande än vad gemene man kan föreställa sig.

Foto: TT

Annons