Kungen gav svar på tal i tv-intervju

Under gårdagen ställde kung Carl Gustaf upp på en längre intervju för TT. Och han förnekar något olämpligt beteende.

Kungen ställde till slut på på en intervju för TT där han gav svar på några frågor som ställts av journalisten Tomas Bengtsson. Det blev bland annat tal om boken Den motvillige monarken och så fick kungen svara på om han besökt en strippklubb – ni kan se honom tala om detta i ett klipp här nedan.

Omvärdera vänskapen

Men kungen fick också frågan om vad han nu har för relation till den gamle vännen Anders Lettström.

– Jag har tagit helt avstånd från hans agerande och därmed också vår bekantskap, säger kungen i intervjun.

Klargöra fakta

Anledningen till att han nu ställde upp för en intervju för TT är:

– Ja, jag sitter inte här så att säga och inte märker vad som pågår. Jag har förstått att det är stort intresse kring de här frågorna och då vill jag på det här sättet klargöra en del fakta, sa kungen i intervjun.

Tagit det hårt

Kungen menar också att all uppmärksamhet har varit jobbig:

– Det är klart att det är tungt. Det är tungt. Självfallet. Resten av familjen har tagit det här väldigt hårt också. Tillsammans kommer vi nog att rida ut det här också.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures

Intervjun – ord för ord

Tomas Bengtsson/TT: Jag skulle vilja börja om den här boken: Den motvillige monarken och ställa en rak fråga. Det framkommer där uppgifter att kungen under OS i Atlanta 1996 skulle ha varit på en institution som kallades Gold Club.

Kungen:

– Jag har hört talas om det och det stämmer nog inte riktigt. Nej, inte under OS.

TT: Ni säger ”nog inte”.

– Nej, det stämmer inte.

TT: Har ni någon uppfattning varför det finns så många vittnen som hävdar att kungen har varit där.

– Ingen aning, det kan jag inte svara på. Ingen aning. Det är väl i så fall tusentals personer som går där. Jag vet inte.

TT: Ni har ingen uppfattning?

– Nej.

TT: Det finns en annan klubb som har förekommit i uppgiftslämnandet som heter Karat club i Bratislava.

– Ingen aning. Det är mycket klubbar här, men den känner jag faktiskt inte till, tyvärr.

TT: Kungen har inte varit där heller?

– Nej.

TT: Har ni där någon uppfattning. . .återigen, jag kommer att tjata om en del frågor. . . varför det är så många vittnen som uppger att kungen har varit där?

– Tyvärr alltså, det är väl många människor som besöker de här klubbarna, och som inte alltid har möjlighet att hålla reda på vilka som är där och som inte är där.

TT: I boken så visar de som skriver bilder på kungen och kungens vänner för vakterna som säger att de känner igen er.

– Känner igen mig eller Lettström?

TT: Känner igen sällskapet.

– Jag har faktiskt inte varit där.

TT: Har kungen någonsin besökt någon stripp- eller sexklubb?

– Det beror på vad man menar med stripp- eller sexklubb. Det är ett ganska vitt begrepp.

TT: Ni får gärna definiera begreppet.

– Nej, det är du som ställer frågorna.

TT: Om kungen inte kan svara exakt, har ni varit på någon klubb som kan sägas vara i anknytning till den här definitionerna som jag använder?

– Det var väldigt skickligt att ställa den här frågan på det sättet…. Nej, jag kan inte säga det.

TT: Men kungen sade att det beror på definition.

– Det är du som ställer frågorna och det är du som definierar. Och det är en definitionssak. Jag, vad ska vi säga. I Paris. . .Folies Bergere. . .vad är det för någonting, elegant klubb. Eller hur? Du kanske inte har varit där? Det är synd. Det är en väldigt fin klubb. Eller klubb. Vad säger man. . .en show.

TT: Har kungen varit på klubb där det förekommer nakna kvinnor eller väldigt lättklädda kvinnor?

– Nej, det kan jag inte. Det är också en definitionssak. Det finns ju en del restauranger där en del av servitörerna, servitriserna, så att säga är mer eller mindre, vad säger man, påklädda. De är ju inte nakna. Självklart inte, men det är en definitionssak.

TT: Vad menar kungen med lättklädd?

– Ja, vad menar du själv. Lättklädd, det är när man kanske som tyska öl-madammer, de är ganska lättklädda skulle jag vilja säga.

TT: Oktoberfest?

– Det finns vid oktoberfest, ja, ja.

TT: Har kungen besökt vad man kallar svartklubbar?

– Igen, vad är en svartklubb?

TT: En klubb där det serveras alkohol eller pågår aktiviteter som inte är förenlig med Svea rikes lag.

– Nej, aldrig i mitt liv.

TT: Har kungen under festkvällar med vänner vistats i miljöer där grovt kriminella också vistats?

– Det är också väldigt svårt att svara på. Jag besöker många tillställningar. Om det finns någon som finns i umgänget kan jag faktiskt inte svara på. Jag hoppas att det inte finns sådana element i sådana sammanhang eller sådana kretsar. Var folk har sina bakgrunder kan jag inte svara på, det är omöjligt.

TT: I boken finns det uppräkningar på fester med kungens vänner som beskrivs där, med så kallade kaffeflickor närvarande. Har kungen deltagit i några sådana?

– Jag kan inte påstå att jag har gjort det heller. Nej. . .det har. . .nej, det får stå för dem i så fall.

TT: Känner kungen inte igen några av uppgifter, har kungen läst. . .?

– Vad jag har läst och inte läst, det har pågått en oändlig massa skriverier i tidningarna, de börjar att flyta ihop, ursäkta, men det börjar bli svårt att hålla reda på alla turer. Det är det enda jag kan säga. Visst har jag tagit del av boken, självklart.

TT: Det är ingenting där i det känsliga som ni känner igen?

– Inte, nej. Nu har det blivit ett begrepp med kaffeflickor och vad det nu innebär. Jag vet inte heller. Men det är något som har roat pressen att laborera runt omkring, eller hur? Och (jag) kan inte svara på mer än så.

TT: Det skulle vara flickor som kommer efter kaffet för att underhålla eller vara sällskapliga.

– Om man är någonstans på en restaurang där det kommer olika sällskap eller inte, och var de kommer från och vad de har för bakgrund har jag ingen aning om. Och det har jag inte med att göra.

TT: Det är inte så att kungen har känt till något slags upplägg, där det finns ett mönster där flickor efter kaffet – vi kallar dem så – vet ni hur dessa fester skulle utformas?

– Det kan man aldrig veta, exakt hur. Det finns ju värdar. Och vad de vill göra och vilka de bjuder har jag inte med att göra.

TT: Har det någon gång slagit kungen att det har varit väldigt många flickor på festerna som ni har funderat på vad de gör här?

– Det kan jag inte heller svara på. Jag kan inte lägga mig i om det är fler eller färre flickor på en restaurang, det har jag inte med att göra.

TT: Förutom restaurang – i slutna sällskap har det förekommit något sådant?

– Om man går på en privatfest eller födelsedagskalas är folk bjudna, och vilka som kommer, det är upp till värden.

TT: Så ni känner inte igen mönstret som beskrivs i boken?

– Jag kan inte ha någon synpunkt på det. Det är upp till att vara värd att bjuda in vänner som de känner sig bekväma med.

TT: Det har pratats mycket om de här bilderna, som TV4 bland andra rapporterat om, att det skulle finnas komprometterande bilder i något sammanhang som en tidigare kriminell ledare hävdar? Enligt kungen, kan det finnas komprometterande bilder på kungen i sådana sammanhang?

– Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller.

TT: Har ni någon uppfattning i så fall varför er vän Anders Lettström försökt få veta via grovt kriminella vad den påstådde gangsterledaren har för material?

– Nej, så som jag sade tidigare så har jag inte talat med honom i närtid. Han har sitt. Jag styr inte över honom – och det får stå för sig. Det är bara tråkigt, att han haft dåligt omdöme och kommit i kontakt med fel grupp av, ja, ska vi kalla dem för vissa kriminella grupper.

TT: Ni har ingen ytterligare information om hur den här kontakten har kommit till?

– Nej, nej, nej, det är inte, jag har ingen aning. Det får stå helt för honom själv faktiskt.

TT: Ni har ingen uppfattning om vad de här bilderna som påstås ska finnas, vad de ska bestå av?

– Jag har ju hört talas, jag har ju hört och sett på tv, det har jag gjort. Jag har tagit del av det och vad den reportern, från vad var det, TV4, som var där och försökte analysera på hans sätt de här bilderna, och på den beskrivning som han sade är det något jag inte känner igen och aldrig varit i närheten av.

TT: Vad är det ni inte har varit i närheten av?

– Jag har inte med det att göra helt enkelt.

TT: Vad har inte kungen med att göra?

– De här bilderna?

TT: När ni i höstas på en pressträff i samband med en jakt talade om att vända blad och att gå vidare. Jag skulle vilja be er definiera vad det stod på det bladet som ni vände?

– Ja, se vad som hände där då. Jag måste tänka efter, det var lång tid. Det var alldeles innan. Boken kan inte ha kommit ut då, jag tror inte det. Den skulle vara ute, jag hade inte läst någonting, jag hade bara läst tidningarna och med den knapphändiga information jag hade därifrån kunde jag bara konstatera att det här är fullständigt, ja, inte mycket att lägga korn på så att säga. Jag talar med familjen och tycker att vi går vidare, berättade om vad som varit i tidningarna och för att gå vidare helt enkelt.

TT: Men om kungen vill definiera, vad var det som kungen vill vända blad ifrån?

– Ja, ja. Nej, men det som stod i tidningarna, jag tog avstånd från det som stod i tidningarna.

TT: Det finns ingenstans här i det som förekom i boken, uppgifter om sexklubbar, strippklubbar och kaffeflickor, eller älskarinnor för den delen, finns det någonting i det som ni känner igen er i?

– Jag har inga som helst kommentarer till det. Det är redan utagerat, det har skrivits tillräckligt om det tycker jag.

TT: Ni vill inte kommentera om det finns någon riktighet?

– Nej, jag kommenterar inte det längre.

TT: Kungen är ju statschef, ni är också ordförande i utrikesnämnden, där ni får reda på sekretessbelagd information om Sveriges planer på att agera. Förstår kungen farhågorna om att ni har försatt er i en möjlig utpressningssituation?

– Jag förstår inte vilken situation, till att börja med.

TT: Ni förstår inte?

– Nej, det förstår jag inte. Det finns ingen situation.

TT: Det finns ingenting i de här uppgifterna i böckerna som stämmer och som möjligtvis kan ha försatt er i en utpressningssituation?

– Nej, det finns det faktiskt inte.

TT: Ingenting alls?

– Nej.

TT: Ni har inte någon gång känt att ni vistats i miljöer där det är mindre lämpligt att vistas i er roll som statschef och ordförande i utrikesnämnden?

– Som jag sade tidigare, man vet inte vilka miljöer man hamnar i ibland. Jag tänker då på att man är bjuden av en värd som tar en till olika ställen och så vidare. Och att det skulle vara några konstiga och märkliga ställen som ni försöker att påpeka, det har jag ingen som helst känsla av. Det finns ingenting i det här.

TT: Det finns ingenting i umgänget med era vänner, bland andra Lettström, som ni känner att, någon gång, att det var lite känsligt eller onödigt?

– Nej. Nej, det kan jag faktiskt inte påstå. (Paus) Nej.

TT: Det här umgänget med Lettström och andra. Hur skulle kungen definiera det?

– Ja, umgänget just nu är inte så påtagligt, om man uttrycker det milt.

TT: Men tidigare, som det beskrivs i boken?

– Ja, vi känner varandra sedan tidig skolålder. Självklart att man har umgåtts under lång tid.

TT: Finns det något mönster i vad ni gör när ni umgås?

– Mönster? Mönster och mönster. Man umgås som vänner gör mest tillsammans, eller hur. Vi har vuxit upp tillsammans och sedan ändras mönstret ju äldre man blir.

TT: Finns det något som ni ångrar i umgänget med vänner om ni går tillbaka i tiden?

– Man kan inte ångra någonting som har med vänner att göra. Det som uppdagades nu, det har inte varit bra. Det Lettströmska, vad säger man, han har tagit kontakt med sådana personer som inte är lämpliga. Det är någonting man ångrar att han har gjort måste man säga, det är inte bra. Men för övrigt har jag inga som helst skrupler över andra saker.

TT: Ni nämner något som inte är bra och pekar på Anders Lettström. Finns det något som ni själv ångrar?

– Jag är 65 år nu, det är en ganska svår fråga. Det kan jag inte ha någon synpunkt på. Under årens lopp. . .65 år.

TT: I umgänget med vännerna, finns det någonting där som ni. . .?

– Nej, det tycker jag inte.

TT: Har de här händelserna påverkat kungens syn på något sätt när ett tronskiftet till kronprinsessan ska ske?

– Den tycker jag var svår att förstå, den frågan. Den är inte relevant.

TT: Inte relevant?

– Mmm.

TT: Man skulle kunna tänka sig att kungen tycker det här är lite jobbigt, och att det i så fall skulle kunna vara så att ni tänker. . .?

– Det är ni som gör att det är jobbigt, annars så. Men, det finns inte. Det är liksom av tradition och hävd så går det inte till på så sätt.

TT: I riksdagen har det kommit krav på en sanningskommission för att utreda det som har hänt. Vad tänker ni om det?

– Ja, så vitt jag förstår så har det aldrig funnits någon tidigare sanningskommission, så för mig är det en ganska hypotetisk fråga.

TT: Om det nu för första gången skulle komma en sanningskommission, skulle kungen kunna tänka sig att delta i en sådan utredning?

– Det är en hypotetisk fråga att svara på. Det går inte. Det är inte aktuellt.

TT: En fråga. Anders Lettström igen. Kände kungen till Anders Lettströms kontakter med kriminella?

– Nej.

TT: Ingenting?

– Nej. Det har framkommit nu efteråt, det var någon vecka sedan när det framkom på radion och bandet helt enkelt, där man har bandat honom, där fick vi ju reda på saker och ting som. . .inte en aning om.

TT: När hade kungen senast kontakt med Anders Lettström?

– När var det, hjälp. Det var två veckor sedan, tre veckor sedan, två-tre veckor sedan något sådant där. Jag kommer inte ihåg exakt.

TT: I vilken form hade ni kontakt då?

– Ja, det var i samband med den här skol. . .kapprodden mellan de gamla internatskolorna. Han har en son i en skola och jag har en annan kamrat där jag är gudfar till en dotter och lite så där. Så alla var gudfäder och fäder vi tyckte det var väldigt skoj att man har startat den här fina tävlingen mellan skolorna. Det var ett helt normalt, trevligt umgänge. Men det var långt innan jag visste om det här. Hade jag vetat det hade så hade jag inte varit tillsammans med honom, det är ganska självklart.

TT: Ni umgås ansikte mot ansikte så att säga?

– Ja, det brukar man göra när man har vänner och bekanta. Man går inte med ryggen mot varandra. Det var långt innan det här var känt och innan jag fick reda på det.

TT: Kände kungen i förväg till att Anders Lettström skulle skicka ett mejl till bland andra TT där han tar på sig skulden för det här?

– Nej, ingen aning.

TT: Då har ni heller inte påverkat honom att skriva ett mejl.

– Nej, han har ju faktiskt skrivit i sitt uttalande att han tar på sig allt det här. På eget bevåg och tyvärr efter eget huvud. Och den gången klickade huvudet.

TT: Betraktar ni honom fortfarande som en vän?

– Det är klart, efter den här situationen måste man omvärdera vår vänskap.

TT: På vilket sätt då?

– Som jag har sagt tidigare, jag har tagit helt avstånd från hans agerande och därmed också vår bekantskap.

TT: Finns det något sätt att ni skulle närma er varandra?

– Kanske inför döden någon gång, kanske.

TT: De uppgifter som vi pratade om tidigare. Det har kommit uppgifter om att det ska ha varit kaffeflickor och besök på diverse klubbar?

– I så fall får jag fråga dem om de här situationerna. Jag känner inte till dem.

TT: Det är ingenting som ni har avhandlat gemensamt?

– Nej. Jag har inte träffat dem på, jag vet inte, i vinter kanske, i höstas någon gång.

TT: Har ni träffat dem efter att boken. . .?

– Nej. Nej.

TT: Och inte pratat i telefon?

– Nej.

TT: Hur kommer det sig? Ni är ändå ganska nära vänner?

– Men så nära. . .Jag ringer och pratar inte så mycket i telefon om jag ska vara riktigt ärlig. Mina vänner kanske tycker att jag är en dålig vän som inte ringer hela tiden. De träffas oftare än jag gör. Tyvärr, tyvärr. Jag har mycket annat att göra. Jag har inte tid att och tjattra hela tiden, för övrigt.

TT: Varför väljer kungen att prata med medierna nu?

– Jo, därför att Bertil Ternert (hovets informationschef) har talat med medier tidigare en gång. Och sedan så har jag svarat på en fråga om Lettströmska brevet med en text. Ja, jag sitter inte här så att säga och inte märker vad som pågår. Jag har förstått att det är stort intresse kring de här frågorna och då vill jag på det här sättet klargöra en del fakta.

TT: Hur har ni upplevt de här turerna i medier efter att böckerna har kommit ut?

– Det är klart att det är tungt. Det är tungt. Självfallet. Resten av familjen har tagit det här väldigt hårt också. Tillsammans kommer vi nog att rida ut det här också.

TT: På vilket sätt yttrar det sig att det är tungt? Känns det trist att gå till jobbet?

– Jag har haft ett gott humör hela tiden, det måste jag säga. Men det är inte roligt att bli uthängd. . .vad säger man. . .ja, hängt ut mig på olika sätt. Det är klart att det skadar självfallet mitt förtroende, och även monarkins förtroende och även Sverige. Det beklagar jag verkligen. Men det är någonting som jag skall upprätta och jag kommer att jobba dubbelt så hårt i framtiden.

TT: Ni var inne på det att det inte varit roligt för familjen. Vill ni säga något om hur det har yttrat sig?

– Nej, det går inte. Det går inte att svara på sådant.

TT: Har ni pratat om uppgifterna inom familjen?

– Det är klart att det inte går obemärkt förbi.

TT: Om ni tittar på medierna. Hur anser ni att svenska medier har skött bevakningen av de här uppgifterna i böckerna?

– Hur? Jag ska inte sitta här och recensera på vilka sätt de sköter sina uppgifter. Det vore ganska konstigt.

TT: Finns det något nu ni skulle vilja förmedla, säga till det svenska folket?

– Det har varit en mängd olika frågeställningar här och den frågeställning som har varit med samröre… jag har absolut inte haft något som helst samröre eller kännedom om Anders Lettströms förehavanden, det är det enda jag kan säga. Det är helt utanför min vetskap.

TT: Det finns heller inget samröre med lättklädda damer eller kaffeflickor?

– Det kommer jag inte att kommentera ytterligare. Det är redan kommenterat tillräckligt tidigare.

TT: När tycker kungen att kungen kommenterade det?

– Ja, det gjorde jag väl redan i höstas.

TT: Vad sade ni då?

– Oj, jag vet snart inte vad man läser i tidningarna och vad som är sanning. Det har ältats fram och tillbaka så mycket så att jag har börjat tappa greppet om vad som är sant och vad som är osant.

TT: Ni anser att ni definitivt inte har uppträtt på något som helst olämpligt sätt vid något tillfälle i förhållande till de här uppgifterna som har kommit fram?

– Mmm, nej, det kan jag väl inte påstå. Nej.

TT: Det är ändå en väldig mängd vittnen. Hur kan allt det här ha missuppfattats?

– Ja, det undrar jag också. Det är en väldigt bra fråga.

Läs även:

Drottning Silvia visar oss nu att ringen är på fingret igen››

Webb-TV: Prins Carl Philips och Sofias utekväll på stan – bara på svenskdam.se››

Prinsessan Madeleine firar födelsedagen i USA››

Här är en länk till intervjun via hovets hemsida››

Hela intervjun finns att läsa på bland annat Aftonbladet.se.