Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen gick för långt – hovets vädjan efter händelsen med Victoria: ”Helt fel”

21 aug, 2023, 09:01 
Kungens intervju i SVT föll inte väl ut.
Annons

Kungen och kronprinsessan Victoria står varandra nära. De syns ofta tillsammans under viktiga representationsuppdrag utomlands och Victoria har med tiden växlat upp sitt arbete inför den dag då hon blir Sveriges statschef och drottning.

Daniels romantiska kärleksögonblick med Victoria fångas på film!Brand logo
Daniels romantiska kärleksögonblick med Victoria fångas på film!

Därför var det många som blev förvånade när kungen medverkade i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” och berättade att han inte gillade den ändring i tronföljden som gjorde att Victoria blev arvtagare till tronen i stället för hennes bror, prins Carl Philip.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, sa kungen.

Kungen och drottning Silvia
Kungen fick hård kritik efter intervjun i SVT.

Hovets vädjan efter kungens intervju

Efter intervjun möttes kungen av hård kritik. Hovet hörde av sig till Göran Ellung, journalisten bakom dokumentären, och ville att kungen skulle få göra en till intervju där han framhävde Victorias roll som blivande drottning i positiva ordalag.

Annons

Men andra intervjun blev varken annorlunda eller bättre. Kungen fortsatte att kritisera det beslut som gjort att Carl Philip fråntagits titeln som kronprins i ung ålder och kritiken växte sig allt starkare.

– Det blev ett himla liv, men det som inte har framkommit är att under intervju nummer två betonade kungen vilken stor resurs Victoria alltid har varit. Det klipptes bort, säger hovexperten Roger Lundgren till Aftonbladet.

Kungafamiljen
Kronprinsessan Victoria och kungen.

”Det är helt fel”

Men att Göra Ellung skulle ha klippt bort kungens positiva ord om kronprinsessan stämmer inte, enligt dokumentärfilmaren.

– Det är helt fel. Efter intervju nummer ett ville man från informations­avdelningen att jag skulle ställa några frågor så att kungen fick uttala sig positivt om kvinnlig tronföljd, men det hade han ingen lust till.

– De sa att Victoria riskerade att ta illa vid sig annars. Men kungen valde att uttrycka sig likadant vid den andra intervjun. Med tilläget att han tyckte att Victoria var engagerad och känner ansvaret redan nu. Vilket finns med i filmen. Han hade ett budskap och ville väldigt gärna framföra det, säger Göran Ellung till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons