Kungen grundlurad i hemmet – överraskad av drottning Silvia

Kungen grundlurad i hemmet – överraskad av drottning Silvia

Kungen blev grundlurad av drottning Silvia. Han gjorde en upptäckt i hemmet som han sent ska glömma.
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla
Slå på ljud

Kungen fick en annorlunda födelsedag i år. 30 april 2020 blev inte ett datum som bjöd på någon större pompa och ståt. På grund av pandemin var nämligen den traditionsenliga uppvaktningen för statschefen, som brukar firas på borggården vid Stockholms slott, inställd.

Kungen överraskad av drottning Silvia i Året med kungafamiljen

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Kungen blev rejält överraskad av drottning Silvia.

Ett mycket tråkigt besked – men drottning Silvia visste hur hon skulle pigga upp sin älskade make. I SVT:s Året med kungafamiljen får vi veta att drottningen hörde av sig till Flens världsorkester och bad dem komma till Stenhammar slott, där hon och kungen tillbringade våren.

– På rätt kort varsel så är ni här. Det är en överraskning som drottningen hittat på. Drottningen ska försöka hålla kungen från dörren, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i programmet.

Klockan fem i halv tre kliver kungen och drottningen ut genom dörren. Kungen tror knappt sina ögon när han möts av en fullskalig orkester som genast stämmer in i "Ja må du leva".

– Jag hade ingen aning. Jag vet att drottningen brukar hitta på lite överraskningar. Hon tycker att det är lite skojigt. Jag vet inte om jag alltid tycker att det är så skojigt. Man vet ju aldrig vad som ska hända, säger kungen i Året med kungafamiljen.

"Jag gillar det inte"

Kungen medger att han i vanliga fall är lite svalt inställd till fenomenet att bli överraskad.

– Jag gillar inte överraskningar. Det är det värsta jag vet. Allt ska vara kristallklart. Nä, lite skämt åsido, jag kan tycka att det kan vara lite jobbigt med överraskningar, säger han.

SVT:s reporter frågar kungen om detta är ett tecken på ett kontrollbehov.

– Kanske det. Det kanske man kan kalla det. Det beror på vad det är för olika saker som händer. En överraskning kan vara vad som helst. Det är inte säkert att man blir positivt överraskad. Men det här var väldigt trevligt, säger kungen då.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka