Kungen har brutit kontakten med vännen – nu lyfts skandalen upp i utlandet

Kungen har brutit kontakten med vännen – nu lyfts skandalen upp i utlandet

Därför umgås inte längre kungen med barndomsvännen.

De hade hängt ihop sedan barnsben. Slalombacken de lekte i som barn hade fört dem samman. Vänskapen mellan kungen och finansmannen Anders Lettström frodades även när de blev äldre.

Här är kungafamiljens bästa vänner!
0:42

Efter reklamen: Här är kungafamiljens bästa vänner!

(0:42)

Slå på ljud

Med tiden byttes slalombacken ut mot jaktresor, fester och nattklubbsbesök. Men det som verkade vara en evighetslång vänskap fick ett abrupt när boken ”Den motvillige monarken” kom ut.

I boken påstods det att mäktiga män i kungens bekantskapskrets gått på porrklubbar och ägnat sig åt vilt festande tillsammans med vad som i boken kallades för ”Kaffeflickor”.

Anders Lettström, Lars Guldstrand och kung Carl Gustaf

Anders Lettström, Lars Guldstrand och kung Carl Gustaf, sommaren 2008.

Cecilia Liljeton/TT

Anders Lettström ångerfull

Boken skakade om den kungliga världen. Kungens bekantskapskrets ifrågasattes kraftigt, inte minst nära vännen Anders Lettström som försökt tysta bokens huvudkälla.

När Lettström erkände att han kontaktat kriminella för att få reda på vad huvudkällan hade för material, blev det också slutet för den mångåriga vänskapen med kungen.

”Jag vill med detta uttalande be min familj, alla mina vänner och inte minst Kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ… Jag är djupt olycklig över att jag inledde kontakter med mindre seriösa och kriminellt belastade personer med anledning av boken "Den motvillige monarken”, skrev Anders Lettström i ett pressmeddelande.

Kungen bröt med bästa vännen

Kungen tog starkt avstånd från vännens agerande. Att en person i hans närmsta umgängeskrets hade så nära kopplingar till kriminella landade allt annat än väl och ansågs som samhällsfarlig.

– Efter den här situationen måste man omvärdera vår vänskap … Jag har tagit helt avstånd från hans agerande och därmed också vår bekantskap, sa kungen till TT.

Nu har norska Se och Hör uppmärksammat skandalen på nytt och refererar till en intervju Anders Lettström gjorde i Skavlan. Det var också då som han för första gången berättade om brytningen med kungen.

– Vi har ingen kontakt längre, jag och kungen. Det är en konsekvens av det som har hänt, sa Anders Lettström.

Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf bröt kontakten med Anders Lettström efter skandalen.

FREDRIK SANDBERG /TT

Anders Lettström om relationen

Trots att det gått flera år sedan skandalen briserade, har kungen och Anders Lettström ingen relation i dag. I en intervju med Expressen 2017 kommenterade Lettström relationen så här:

– Noppe, Aje och jag har umgåtts kontinuerligt. Vi har aldrig varit ovänner. Annat är det för kungen, vars fru har uttryckt synpunkter på vem kungen ska umgås med. I den kungliga familjen är det ju som i alla andra familjer – hustrun bestämmer vem maken ska umgås med.

– Det innebär att vi inte träffas officiellt. Det blir skriverier på en gång, och det är varken jag, kungen eller någon annan i kungafamiljen betjänt av.

Anders Lettström

Anders Lettström har inte längre någon kontakt med kungen.

Karin Törnblom/TT

Foto: TT