Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen helt oigenkännlig på nya bilderna – inte likt någonting annat

14 mar, 2024, 17:00 
Pernilla Albinsson
Drottning Maxima, kung Willem-Alexander, kung Carl Gustaf och drottning Silvia
TT.
Kungen ser verkligen ut att uppskatta sitt besök!
Annons

Kungligheterna har minst sagt ett annorlunda jobb där ingen dag är den andra lik. Även om mycket av de dagliga uppdragen går ut på att göra någorlunda vanliga kontorsjobb, med interna möten och förberedelser så tillkommer det en hel del resande.

SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historiaBrand logo
SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historia

Räknar man med alla medlemmar i kungafamiljen har de tillsammans många officiella programpunkter per år i den kungliga kalendern. Där ska de ofta resa runt, i både Sverige och världen, för att representera kungahuset så bra som möjligt.

Just nu är Kungen och drottning Silvia på statsbesök i Mexico och redan nästa vecka ska kronprinsessan Victoria åka på officiellt besök till Bangladesh – men det är såklart inte bara det svenska kungahuset som gör dessa resor och besök för att representera sitt kungahus.

Annons

Testar på ny utrustning

Den nederländska kungen Willem-Alexander var på en masterclass på militärbasen MINDbase i Rotterdam under onsdagen. Vid MINDbase utvecklas idéer och produkter för försvaret och det inkluderar en hel del användning av AI-teknik.

Under kungens besök fick han en förklaring av VR-glasögon som ska kunna fjärrstyra olika fordon. Dessutom fick kungen själv prova på dessa VR-glasögon – något som han såg ut att uppskatta!

Kung Willem-Alexander.
Kung Willem-Alexander ser ut att vara imponerad över AI-tekniken han fick testa på vid sitt besök av MINDbase i Rotterdam.Robin Utrecht/Shutterstock

Kungen fick också hälsa på försvarets robothund när han var på plats. Spot, som hunden heter, fick visa kungen att den kan utföra komplexa uppgifter på svåråtkomliga platser och hur den kan gå i trappor och öppna dörrar.

Annons

En speciell relation

Den nederländska kungen och vår kronprinsessa Victoria har en mycket bra relation. När Victoria och Daniel gifte sig var det nederländska kungaparet på gästlistan. Dessutom var Willem-Alexanders äldsta dotter Catharina-Amalia brudnäbb på bröllopet.

Victoria är nämligen gudmor till Catharina-Amalia, och den nederländska kungen Willem-Alexander är gudfar till vår prinsessa Estelle.

Kung Willem-Alexander och prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle hälsar glatt på sin gudfar kung Willem-Alexander av Nederländerna.Kungl.Hovstaterna

När det nederländska kungaparet var på statsbesök i Sverige 2022 överraskade till och med Estelle med att göra hennes kungliga debut. Då fick hon även för första gången vara med på den privata statsbesökslunchen.

Foto: TT, Kungl.Hovstaterna.

Annons