Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilden visar – här forslas kungens bil bort från slottet

14 feb, 2023, 16:33 
Kungens BMW

Oväntade draget – efter beskedet om kungens hjärtoperation.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hur mår kungen, 76? Och var är han?

Det är frågan efter den händelse som utspelade sig på Kungliga slottet i Stockholm vid lunchtid i dag.

Hovets chockbesked – kungen tvingas till hjärtoperationBrand logo
Hovets chockbesked – kungen tvingas till hjärtoperation

Kungens privata BMW – som han i princip aldrig låter någon annan köra – rullade ut från Inre Borggården och fångades på bild av Svensk Dams fotograf.

Kungens blåa BMW M8 Competition Coupé
Kungens privata BMW lämnar slottet.

Men det var inte kungen själv som satt vid ratten. I stället var det en okänd man med skägg – kanske en livvakt – som körde.

Annons

Själv var kungen i går kväll gäst vid en officiell smokingmiddag i Stockholms stadshus – och dit anlände han mycket glansfullt, körd i hovstallets limousine.

Sin BMW hade han sannolikt tänkt köra hem till Drottningholm under dagen. Nu blev det inte så: Någon annan fick axla den uppgiften.

Kungen, prinsessan Christina, Tord Magnuson och prins Carl Philip vid invigningen av Stockholm som Europas Gastronomiska huvudstad 2023
Kungen på festbanket i Blå hallen i går kväll – bara timmar före beskedet om hjärtoperationen.

Kungens privata bil – en blå BMW

Kungen är en stor bilentusiast och hans BMW M8 Competition Coupé har superbilsprestanda. Kungen köpte den våren 2020 från Förenade Bil i Malmö och den kostade 1,7 miljoner kronor: Hans flotta 74-årspresent till sig själv.

Annons
Kungen och hans blå BMW framför Kina slottet 2021
Kung Carl Gustaf och hans BMW fotograferade framför Kina slott år 2021.

– Jag tycker det är väldigt skojigt att köra bil, det är det bästa jag vet. För mig är det kanske en frihet, jag styr ju dit jag vill, berättade kungen häromåret i podcasten Värvet.

En viktig frihetskänsla alltså, i kungens annars så minutplanerade vardag.

Annons

Kungens BMW beskrivs också som mer av en snabb och kraftfull långfärdsbil än som en racerbil: V8-motorn har dubbelturbo och kan gasa från 0-100 kilometer i timmen på bara 3,2 sekunder, tack vare sina 625 hästkrafter.

Kungens BMW M8 Competition Coupé av årsmodell 2020. Ett vrålåk med 625 hästkrafter, lackad i blått och med stolar klädda i rött och orange läder. Kungen valde till svarta lister.

Foto: Carolina Byrmo/Svensk Dam, TT.

Annons