Kungen hyllas för talet – men DETTA kunde han ha gjort bättre

Kungen höll tal för oss – sitt folk!
Kungen hyllas för sitt tal om coronaviruset och krisen i samhället. Men det finns också saker som han kunde ha gjort bättre, menar experterna.
Annons

Coronaviruset härjar i vårt land. Kung Carl Gustaf nöjde sig inte med att sitta på Stenhammars slott. Han kände ett behov av att tala till oss, sitt folk, och tog televisionen till hjälp.

I talet, som på förhand beskrevs som hans största och viktigaste sedan tsunamikatastrofen, riktade kungen en stark uppmaning till oss alla.

Annons

– Påsken är en viktig och efterlängtad helg för mig och för många andra. Det är en helg när man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Men i år måste vi ställa in oss på att stanna hemma och det kan kännas tråkigt. Men jag tänker i dag på alla barn i vårt land som riskerar att förlora sina far- och morföräldrar – och för deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss, sa kungen.

Annons

Kungen höll tal – hyllas för sina ord om coronaviruset

Kungen höll tal för oss – sitt folk!
Kungen höll tal för oss – sitt folk!

Talet fick gott om ros, även från proffsen. Marcus Oscarsson, politisk expert på TV4, beskrev talet som “mycket betydelsefullt, klokt och viktigt”.

Annons

“Högsta betyg! Det var ett mycket viktigt, värdigt och tydligt tal av Hans Majestät. Hans tack till alla som sliter hårt värmer många. Framförallt var hans strama uppmaning till alla äldre som längtar efter att träffa barn och barnbarn till påsk särskilt viktig”, skriver Marcus på Facebook.

 

Det kunde kungen ha gjort bättre

Retorikexperten Elaine Eksvärd var också överlag väldigt nöjd med talet. Samtidigt fanns det utrymme för förbättringar, menade Elaine.

Annons

“Jag hade dock önskat att han fick lära sig tala som om det vore till en vän och mindre plikttroget till det skrivna ordet han hade i sina papper (som det prasslades med en del). Det är alltid mäktigare när man vågar lämna manus och tala från hjärtat”, skriver Elaine på Instagram.

“Hade jag varit kungens retorikkonsult så hade jag jobbat mer med minnesteknik än med bokstäver och manus fyllt av detsamma. Jag hade hängt upp manus på saker som inte behövde vara ordagranna och gett honom möjlighet att blomma retoriskt utan att känna sig trängd av sin dyslexi.”

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Kungen hyllas för talet – men DETTA kunde han ha gjort bättre”

 1. ludde skriver: 6 april, 2020

  När han uttalade sitt Tack – kunde han varit mer hjärtlig och även tittat in i kameran. ,då hade det känts genuint


 2. charlotte skriver: 6 april, 2020

  Kungens tal var utmärkt! Räcker det inte så. Ska kreti och pleti börja plocka i detta nu?


 3. mikael johansssom skriver: 6 april, 2020

  man kan ju allt göra saker bättre om man inte behöver gör att själv


 4. Jeanette skriver: 6 april, 2020

  Jag tyckte detta var hans bästa tal. Det märktes att han var nervös. Det gjorde att han talade från hjärtat. Det var hans egna ord, inte någon annans. Nej, om jag får säga det, han steg i förtroende.


  1. Ulla Lundell skriver: 6 april, 2020

   Kungens tal var jättebra.

   Ulla


 5. Göran Jönsson skriver: 6 april, 2020

  Ett utmärkt och känsloladdat tal till nationen.Tråkigt med någon “GNÄLLSPIK”
  Göran


 6. allegra skriver: 6 april, 2020

  våran kung han är såååå bra. Dessutom perfekt klädsel alltifråm ursnygga glasögon Han kunde ha nämnt drottningen i sitt tal.


 7. Bror skriver: 6 april, 2020

  En annan sorts Virus
  Jag säger som gamle basen för Tre kronor, Arne Strömberg: bevare mig väl för allsvenska skyttekungar.
  Fast här handlar det om att be om skydd mot den självutnämnda expertisen inom de vida fälten politik och retorik.
  Med Södertörns högskola som Alma mater, och en kandidatexamen i retorik i bagaget, är det inte alls förvånande att få höra dumheter som den att det är möjligt för en gravt dyslektisk person, som kungen ju är, att tala offentligt “utan att känna sig trängd av sin dyslexi.” Strunt!
  Är det egna retorikkonsulttjänsten som här bjuds ut?


  1. Arne Strömberg skriver: 6 april, 2020

   Bror,

   Förnämligt!


 8. BM skriver: 6 april, 2020

  Det var ett bra tal. Rätt är att ta till sig av budskapet. Att betygsätta och peta i detaljer finner jag däremot bara onödigt och tröttsamt.


 9. Marie skriver: 6 april, 2020

  Fint tal!

  Respektfullt att vänta och återkomma med förbättringsförslag


 10. Ebba skriver: 6 april, 2020

  Det var ett känslosamt och mycket tänkvärt tal – så på pricken för Sverige i tiden.


 11. Frida skriver: 6 april, 2020

  Jag tycker att talet var fint och formulerat på ett sätt som gör att vi känner igen vår Kung i det. Kungen behöver inte hjälp av Elaine Eksvärd.


 12. Minna skriver: 7 april, 2020

  Här Finland experterna analyserad kungens och Elizabeth tal.Det är 6-0 för Elizabeth.De tyckte att Elizabeths tal var fantastisk.Kungens tal var inte alls så bra tyvärr.Men han har aldrig varit bra talare.Sorry


 13. Birthe Vejrum skriver: 7 april, 2020

  Nu har Dronning Elizabeth jo trænet med sin tale i ca. 10 dage, med diverse rettelser og med kameraer på, så hun skulle gerne kunne trække den hjem. 🙂
  Carl Gustavs tale var mere “ÆGTE”/naturlig!


 14. Eva M skriver: 7 april, 2020

  Minna svenska folket tycker annat om kungens tal Estonia, Tsunamin terrorn på Drottninggatan har uppskattats av oss. En liten undran samtidigt varför läser du tidningen och kommenterar när du föraktar kungliga.


  1. josefin skriver: 8 april, 2020

   Eva M, tala gärna för Dig själv snarare än för sv folket. Kungens stackatouppläsning är sorglig. Skillnaden mot EIIR är kanske att hon tränat i 10 dagar sà det satt — om kungen behöver träna i 20 dagar sà borde han göra det. Det ár skillnaden i plikttrogenhet .


 15. Christina skriver: 7 april, 2020

  Minna , har någon talat till folket i Finland ? Vem i såfall ?


 16. Minna skriver: 7 april, 2020

  Ja.President Sauli Niinistö


 17. Bea skriver: 9 april, 2020

  Bästa Josefin – som sagt ”tala för dig själv”
  Kungen gjorde med all säkerhet det bästa han kunde . Huvudsaken var att han framträdde överhuvudtaget. Bra tal för vissa mindre bra tal för en del andra.
  Alla har vi vår egen uppfattning precis som det skall vara.
  Tycker jag personligen.


 18. Daga skriver: 10 april, 2020

  Minna Ni är säkert och har varit lite avundsjuka på Sverige och det svenska samhället.Trotts er avoga inställning är det många finnar som flyttat hit.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar