Kungens stora sorg efter dödsfallet – detaljen i nya bilderna avslöjar

Kungens stora sorg efter dödsfallet – detaljen i nya bilderna avslöjar

Kungen sörjer sin svåger, Walther Sommerlath. På de nya fotona gör han en stark – och fin – sorgemarkering. Se hur, och vilken.

Drottningens bror Walther Sommerlath har avlidit. Beskedet kom under gårdagen, torsdag den 29 oktober 2020.

Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

”Walther Sommerlath, bror till H.M. Drottningen, avled fredagen den 23 oktober 2020 i en ålder av 86 år.

Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen”, skrev hovet i ett pressmeddelande.

Kungen i söndags, två dagar efter dödsfallet. Iförd svarta kläder.

Vilken sjukdom det handlar om vill dock inte hovet berätta.

– Nej, det är en privat familjeangelägenhet. Hovet kommenterar inte mer än det som är skrivet i pressmeddelandet, slår informationschef Margareta Thorgren fast.

Tisdagen den 27 oktober hölls en avskedsaudiens på Kungliga slottet. Kungen bar svart.

Varför väntade hovet nästan en vecka med att publicera pressmeddelandet?

– Anledningen till det var egentligen att det är väldigt viktigt att ett dödsbud får kommunicerar i familj och hos vänner utan att personer ska läsa det i media först. Utan medias inblandning. Samtidigt när nu alla berörda har fått information så vill vi delge till allmänheten eftersom Walther Sommerlath var drottningens bror, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen i sorg efter beskedet

Walther Sommerlath hade alltså varit död i nästan en vecka när hovet sände ut pressmeddelandet och nyheten nådde medierna. Under den perioden har kungafamiljen jobbat på flitigt. Både kronprinsessan, Estelle och prinsparet har arbetat. Och förstås, kungen. Men kungen har varit långt ifrån opåverkad av sin svågers bortgång. Och han har visat sin sorg, och sin saknad, helt öppet. På ett mycket fint, eftertänksamt och värdigt sätt. Men också tydligt.

Onsdagen den 28 oktober gav kungen företräde för Kalmar läns nya landshövding Peter Sandwall, iförd svart kostym.

Det var modekontot The Royals and I som uppmärksammade detta först av alla. På Instagram skrev man om det faktum att kungen burit svart hela den gångna veckan.

Kungen har alltså varit sorgeklädd. Många har undrat kring kungens svarta kostymer. Han bär ju sällan svart i vanliga fall, men nu har han burit svart vid inte mindre än fyra tillfällen.

Onsdagen den 28 oktober gav kungen företräde för den nytillträdde överkommendanten generallöjtnant Michael Claesson och överlämnade överkommendantskapets stav. Också då bar han svart.

Kungens relation med Walther Sommerlath

Kungen har i alla år stått alla drottningens bröder nära. Han har själv varit med, sida vid sida med drottningen, och uppfostrat Walthers son, Patrick, som vid 16 års ålder flyttade till Sverige efter föräldrarnas skilsmässa. När kungaparets yngsta dotter, Madeleine, skulle döpas var det en självklarhet för dem att Walther skulle bli en av faddrarna. Ett ärofyllt uppdrag, minst sagt.

Mer om Walther Sommerlath hos Svensk Damtidning:

Hovet om Victorias stora sorg

Walther Sommerlaths sista tid – Silvias beslut avslöjade sanningen

Tvingades dölja sorgen inför alla – nu avslöjas sanningen

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna