Kungen i storbråk – förbjuder medierna att skriva

Royal Hashemite Court

Det har uppstått en konflikt i Jordaniens kungahus, och kungen gör allt för att förhindra att informationen sprids.

Under våren har en pågående konflikt i Jordaniens kungahus blossat upp igen, och nu har kungen gett strikta order om att den inte får diskuteras, varken i nyhetsmedier eller sociala medier, skriver SVT.

Det handlar om en maktkamp mellan landets kung Abdullah II och hans halvbror, den tidigare kronprinsen Hamza bin Hussein. Hamza var tidigare Jordaniens kronprins, men förlorade denna titel 2004 när den äldre halvbrodern kung Abdullah II i stället utsåg sin son till kronprins. Abdullah är liksom Hamza son till den förre kungen Hussein, enligt TT.

I en inspelning som BBC nyligen tagit del av hör vi den före detta kronprinsen anklaga den nuvarande regimen för en rad allvarliga brott, så som korruption och kraftiga inskränkningar av yttrandefriheten.

Kung Abdullah stoppar medierna

Svaret från Abdullah och hans regim kom snart efter. De ålägger ett förbud om att rapportera om konflikten i landet, och den får heller inte diskuteras i sociala medier.

Nu ska kungen har bjudit in prins Hamza till samtal där TT rapporterar att de ska ha sagt att ”alla måste stå bakom kungen i hans ansträngningar att försvara Jordanien och landets intressen”.

Den jordanska kungafamiljen, prinsessan Iman, prinsessan Salma, drottning Rania, kung Abdullah II, kronprins Al Hussein och prins Hashem. Abdullah är halvbror till den förra kungen av Jordanien.

Royal Hashemite Court

Kung Abdullah har fått uttalat stöd av de flesta grannländer likväl som USA och Storbritannien i konflikten.

LÄS MER: Drottning Ingrid älskades av alla – skadades av stor tragedi

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset