Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen i stort bråk om bilen – hovet tvingades rycka in

09 apr, 2021, 17:00 
Kungen
Kungen blev indragen i en hätsk diskussion som rörde hans senaste lyxbil.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 14?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 14?

Kungen är en bilälskare i rang – och i maj i fjol fick han ett nytt tillskott i samlingen.

Det var BMW M8 Competition Coupé. Modellen kommer med en V8-motor med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor.

Sedan tidigare har kungen bland annat en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan.

Kungen i bråk kring sin lyxbil

Kungen
Vilket vrålåk!

Inköpet väckte dock inte bara beundrande tillrop och avundsjuka blickar. Journalisten Gunnar Rehlin var en av flera som tyckte att bilen stack i ögonen.

“Kris. Företag går i konkurs. Folk förlorar jobben. Massvält hotar i en rad länder. Och kungen köper en bil för 1,7 miljoner. Ett sant föredöme”, skrev Gunnar på Twitter.

En man vid namn Kjell Forsström skrev en insändare i Dagens nyheter om saken.

Annons

"Det är provocerande för hans undersåtar att kungen köper en lyxbil för två miljoner kronor mitt under coronakrisen", skrev Kjell.

"Detta är felaktigt"

Men Kjell fick inte stå oemotsagd. Margareta Thorgren, informationschef på hovet, skrev ett svar och högg tillbaka å kungens vägnar.

"Kjell Forsström hävdar i en insändare i DN (18 maj 2020) att Kung Carl XVI Gustaf köpt en bil för pengar från statskassan. Detta är felaktigt. Riksdagens anslagsmedel kan ej överföras till kungafamiljens privata tillgångar och får ej heller finansiera privata investeringar", skrev Margareta.

"Vid privata inköp använder kungen således helt privata medel som ej har någon koppling till riksdagens anslag."

Kungen blev också försvarad av Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv

– Kungen och alla andra måste få bestämma själva vad de konsumerar, och där har man ett ansvar, men i grunden är det bra att konsumera. Konsumtionen är lika viktig som produktionen. Det är ett kretslopp, sa Jonas.

Annons