Kungen intervjuas i Värvet – berättar om sorgen efter vännen

26 apr, 2021, 06:04 
Kungen och drottning Silvia
Kungen ställer upp i podcasten Värvet och talar öppet och ärligt om en rad ämnen.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 16?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 16?

Kung Carl Gustaf firar snart sin 75:e födelsedag. Han är mer aktuell än någonsin – och nu dyker han upp i den populära podcasten Värvet.

Där blir han intervjuad av programledaren Kristoffer Triumf, bland annat om den nyligen bortgångne prins Philip.

Kungen i Värvet – berättar om sin sorg

Kungen avslöjar att han under ett års tid försökt få till ett sista möte med Philip – men pandemin kom emellan.

– Det var en väldigt känslosam och fin begravning. Annorlunda förstås. Jag hade velat bara med på begravningen. Vi hade redan för ett år sedan tagit kontakt och försökt få till ett tillfälle att åka över. Vi kände att åldern tar ut sin rätt och jag var rädd att det här skulle hända, säger kungen i Värvet.

"Han var en härlig person"

Kungen träffade Philip för första gången när han var sexton år gammal och fick resa till Storbritannien och träffa den brittiska kungafamiljen.

– Jag träffade honom många gånger därefter, men det var kanske de första gångerna som gjorde mest intryck. Vi var ute och seglade tillsammans. Det var jag, prins Charles, prinsessan Anne, han och två stycken i besättningen i deras segelbåt Bloodhound, säger kungen i Värvet.

Annons

– Det var en fantastisk upplevelse att få vara med familjen och segla och sedan fick jag bo med familjen i en vecka. Han var en härlig person. Varm och hjärtlig och hade alltid ett ord för alla. Han var väldigt humoristisk och hade alltid en viss twist i allt han sa.

Kungen berättar om sitt absoluta favoritminne med Philip. Det skedde under just den där seglingsturen, när han var tonåring.

Bloodhound fastnade i en sluss, och en folkmassa samlades för att titta på båten.

– Prins Philip sa till mig: "Nu vet jag hur det känns att vara en fjäril på ett museum", säger kungen.

Annons