Kungen: “Jag respekterar Akademiens beslut”

Kung Carl Gustaf nobel 2017.
Det blir inget Nobelpris i litteratur i år, istället kommer man att utse två pristagare nästa år, meddelar Svenska Akademien. Beslutet har fått ett brett stöd, bland annat har kungen uttalat sig positivt i frågan. Men det är 69 år sedan man senast fattade ett sådant dramatiskt beslut.
Annons

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. Istället kommer man att dela ut två pris 2019, meddelar Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson:

– Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör. Vi måste välja in nya ledamöter, och snabbt ska det gå, har Anders Olsson sagt till TT.

Annons

Akademiens högste beskyddare, kung Carl Gustaf, stödjer beslutet:

– Jag respekterar Svenska Akademiens beslut att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019. Det visar att Akademien nu avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende, säger kungen i ett uttalande på hovets hemsida.

Akademien skriver att beslutet fattats ”mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”. Akademien har fattat beslutet i samråd med Nobelstiftelsen, som bär det yttersta ansvaret för att priserna delas ut enligt intentionerna i Alfred Nobels testamente. Utdelandet av Nobelpriset i litteratur har skjutits fram ett år vid sju tidigare tillfällen; 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949.

Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Kungen: “Jag respekterar Akademiens beslut””

 1. Monlec skriver: 4 maj, 2018

  Patetiskt är vad det är!


 2. Margareta Rosén skriver: 4 maj, 2018

  Tror inte det räcker med bara nya ledamöter. En del av de gamla måste också bort Tråkig utveckling, mera insyn behövs.


 3. Eva skriver: 4 maj, 2018

  “Skandale i den Svenske Akademie” löd rubriken på dansk tv i morse. Ja!!!
  Varför kalla “kulturprofilen” så? Namnet offentligt på nätet sedan minst förra året. Dansk TV skrev ut namnet. Ännu inte svensk tv.
  Hur kan EN person få förstöra så här? VARFÖR inte lyft bort J-C A m fl för länge sedan?! INNAN katastrofen ett faktum. Gustav III vänder sig i sin grav. Franska då språket vid hovet-nu fransman orsak till Akademiens fall.
  Mer fokus inte dela ut pris. Återupprätta förtroendet görs inte så här.


 4. Bror skriver: 4 maj, 2018

  Inför en häpen omvärld läggs årets upplaga av världens mest prestigefyllda litterära pris på is.
  Skälet till denna cause célèbre är att ett antal dilettanter, vars uppgift det är att utse mottagaren av detta pris, inte förmår skilja mellan den slags lojalitet som följer med utnämningen till ledamot av Svenska Akademien och de lojaliteter som riktar sig mot vänner och allierade.
  Ynkligt!


 5. Nin skriver: 5 maj, 2018

  Pinligt…..


 6. Anna skriver: 5 maj, 2018

  Ja vad ska han säga annars??


 7. Svea Svensson skriver: 5 maj, 2018

  SvD skriver i det ovanstående: “Akademien har fattat beslutet i samråd med Nobelstiftelsen, som bär det yttersta ansvaret för att priserna delas ut enligt intentionerna i Alfred Nobels testamente.”

  I klartext är det med andra ord Nobelstiftelsen som i bakgrunden har fällt ett avgörande som Akademin helt enkelt har varit tvungen att foga sig efter.


 8. Christina Kari Helsinki skriver: 6 maj, 2018

  Monlec

  Ett gott skratt förlänger livet. Tragikomiskt.


 9. Daga skriver: 7 maj, 2018

  Socker och salt. Smälter lite så smälter inte allt.Mvh Daga.


 10. T skriver: 7 maj, 2018

  Knytblusarna vann slagit och jo visst har en fått användning av de fjorårsgamla blusarna och fantastisk se folket göra upprör utanför Börshuset där akademien icke vågade ha sitt torsdagsmöte.
  Helt ohörd sitta på livstid .
  Lika viktig kasta ut personer som icke håller måttet.


 11. Monarkist skriver: 7 maj, 2018

  Nya ledamöter behövs, men även en mer modern akademi. Det luktar unket som det ter sig nu.


 12. Obs skriver: 7 juni, 2018

  Vad kommer egentligen att hända med inbjudningarna till Nobelfestligheterna år, 2018? Ska mobbingen fortsätta när det gäller Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson? Partiet har stora möjligheter att bli det största partiet i årets val och inga mobbingfasoner i världen ser ut att kunna stoppa detta. Vad är det för fåntrattar som bestämmer över inbjudningarna.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar