Kungen kastar ut kvinna ur slottet: "Ska inte behandla människor så"

16 maj, 2023, 09:00 
Kungen och drottning Silvia
Kungen kastade ut en kvinna ur Ulriksdals slott – ett beslut som väckt ilska.
Annons

Indira Alikalfic har drivit ett café i Ulriksdals slott i Solna i 17 år. Då fick hon plötsligt ett meddelande från Statens fastighetsverk.

”Den fastighet som du bedriver din verksamhet ägdes tidigare av kungen. Kungen och svenska staten kom överens för många år sedan om att svenska staten fick äga fastigheten mot att kungen fick använda den när som helst när han behövde den. Nu har kungen meddelat svenska staten som representeras av Statens fastighetsverk att hans verksamhet behöver själv använda fastigheten", står det i meddelandet enligt Uppdrag Granskning.

Kungen bryter mot traditionen med Victoria
Kungen bryter mot traditionen med Victoria

Kungen kastar ut kvinna – får inte stanna kvar på slottet

Recept.se Nyhetsbrev
Indira
Indira har förlorat sitt älskade café.

Kungen planerar att använda lokalen som ett besökscentrum, så han kastade helt sonika ur Indira.

Statens fastighetsverk erbjöd henne en kompensation på 500 000 kronor, men Indira är inte nöjd.

Annons

– Det här handlar inte om pengar, man ska inte behandla människor på det här viset, säger hon i Uppdrag Granskning.

– Om de inte har det i sig, etik, moral och lojalitet mot medborgare som de ska försvara och inte kränka, vart är vi på väg?

"Det vill glufs-glufs bara gå ner och ta"

Indira har fått hjälp av sin granne, en man vid namn Tommy Hansson. Han menar att summan som SFV erbjudit Indira är alldeles, alldeles för låg.

– Och där hänvisar man till kungens dispositionsrätt igen. Vi tycker det här är fel. Verksamheten är värderad till över åtta miljoner. Det finns det bevis på. Det vill glufs-glufs bara gå ner och ta, säger Tommy.

Skattebetalarna står för renoveringen

För kungen blir det hela en väldigt lönsam affär. Han behöver nämligen inte betala någon hyra, till skillnad från Indira. Och när byggnaden nu ska byggas om och renoveras, så blir det skattebetalarna som står för notan på 800 000 kronor. Kungen kommer inte att behöva ta något för sin privata förmögenhet, rapporterar Uppdrag Granskning.

Annons