Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen kritiseras för att gå emot grundlagen

22 okt, 2019, 18:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
Kungens beslut om att utesluta fem barnbarn ur det kungliga huset har mött starka reaktioner. Nu kritiseras han för att gå emot grundlagen.
Annons

Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Fem av kungens sju barnbarn ska inte längre tillhöra det kungliga huset och ska heller inte kallas Kungliga Högheter. Det kommunicerade hovet ut till en chockad allmänhet den 7 oktober. Strax därefter trädde riksmarkalk Fredrik Wersäll fram för att förtydliga att Carl Philips och Madeleines barn fortfarande bär titlarna prins respektive prinsessa.

Nu har kungens beslut dock börjat debatterats.

Historikern och statsvetaren Per Andersson har uttalat sig i Expressen och han menar att kungen inte har rätt att utesluta barnbarnen ur kungahuset.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är väldigt tydligt i successionsordningen att den som har tronföljd också är prins och prinsessa av det kungliga huset, säger han till tidningen. Han menar att beslutet utmanar grundlagen.

– Genom det här beslutet har det blivit väldigt många prinsar och prinsessor. Riksdagen har inte kommit på någon lösning på det här, så därför har kungen själv fattat det här beslutet om att begränsa kungahuset. Han har framför allt fråntagit prinstiteln för framtida barn. I successionsordningen framgår det väldigt tydligt att den som har tronföljdsrätt i Sverige, den är också prins respektive prinsessa av det kungliga huset, säger Per Andersson till Expressen.

Annons

Kungens beslut har mött starka reaktioner

Riksmarskalk Fredrik Wersäll menar dock att kungen har full rätt att bestämma vilka som ska ingå i det kungliga huset. Och han har inga synpunkter på hur tronföljden är utformad.

– Det har vare sig jag eller kungen någon uppfattning om. Det följer av att successionsordningen ser ut som den gör. Det är riksdagen som i grundlagsform har beslutat om en successionsordning. Det vore helt främmande för mig i varje fall att ha en uppfattning om det, sa han när hovet kallade till presskonferens.

Madeleines och Carl Philips barn behåller alltså sina prins- och prinsesstitlar trots att det inte ingår i det kungliga huset längre. De kommer dock inte föra sina titlar vidare till framtida barn och partners. Leonores, Alexanders, Nicolas, Gabriels och Adriennes rollar blir friare och det kommer även ha större valmöjligheter när det kommer till utbildning och karriär.

Foto: TT

Annons