Kungen monterade solceller på Kungliga slottets tak

Kung Carl Gustaf monterade solceller på Kungliga slottets

Det Kungliga slottet tar vara på energin från solens strålar. I går anlände de 600 solcellerna som ska pryda taket på Stockholm slott. Ingen mindre än kung Carl Gustaf själv hade klättrat upp på slottstaket för att hjälpa till med att få solcellerna på plats.

De första solcellerna har anlänt till Kungliga slottet och ingen mindre än kung Carl Gustaf själv stod redo för att ta emot dem och för att sedan sätta dem på plats.

– Det är inte så farligt här, men jag gillar inte höjder. Jag har varit här tidigare, men det är inte varje dag jag springer här uppe, sa kungen till Aftonbladet.

Totalt levererades 600 paneler som totalt kommer att täcka 1000 kvadratmeter av slottstaket, på norra längans tak och på norra delen av Östra och Västra längans tak. På ett år kommer solcellerna att berika slottet med 170 MVH som representerar minst 12 procent av slottets totala elförbrukning.

Kungen monterade solceller på slottets tak.

Men att Stockholms slott skulle förses med solceller var till en början inte självklart. Slottet är en historisk byggnad med höga kulturvärden och ett av skälen till att solcellsanläggningen tillslut godkändes av Riksantikvarieämbetet var för att solcellerna på slottstaket inte kommer ge någon effekt av den visuella upplevelsen.

Läs mer: Nu kan du jobba hos kronprinsessan Victoria!

Kungen i dubbelknäppt kostym och blå hjälm.

2016 fyllde kung Carl Gustaf 70 år och Statens fastighetsverk beslutade sig då för att ge kungen solcellsanläggningen som en symbolisk gåva i 70-årspresent. Nu äntligen är den på plats och ingen är nog gladare än kungen själv.

– Kungen har under flera år varit väldigt engagerad i arbetet med att förverkliga detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Läs mer: Det här ska kungaparet göra i Japan

Kung Carl Gustaf monterar solceller.

Arbetet med att få solcellerna på plats förväntas att ta sex veckor och kommer vara klart i början av juni.

Arbetet med att få solcellerna på plats förväntas att ta sex veckor.

Foto: IBL