Den här gången var det kungen och drottning Silvia som var värdar för festligheterna – och galamiddagen på Kungliga slottet blev något alldeles extra:
Aldrig har väl så många nobelpristagare minglat i slottets balsal på en och samma gång.

Ovanligt många gäster att hälsa på i Vita havet för Victoria, Daniel och kungaparet.
Foto Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna
Drottning Silvia med piffig rosett i ryggen. Till höger hennes bordsherre Svante Pääbo.
Foto: Clement Morin/ NobelstiftelsenDrottningen hade figurformat fodral i orangerött och Sofia hängde på samma färgstarka tåg med sin apelsingula klänning från Estlandsbaserade Lilli Jahilo. Och sedan gled Victoria in i smaragdgröna paljetter med cut out-dekolletage i ryggen. Läckert färgkoordinerat och extra härligt att se i mörka december!

Silvia i kärleksrött och Sofia i oranga plisseringar.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kronprinsessan Victoria, för kvällen i smaragder.
Foto: Pontus Lundahl/TTKvällen började dock med att kungafamiljen gav en privat mottagning i Lovisa Ulrikas matsal för alla nobelpristagarna med respektive och sedan krävdes det tre gruppfoton för att få med alla på bild.

Kungafamiljen tillsammans med 2020 års pristagare.
Foto: Clement Morin/ NobelstiftelsenNobel 2022: Kungens Nobelmiddag på slottet
Bland gästerna fanns också två av kungafamiljens släktingar: Grevinnan Bettina Bernadotte från Mainau med sin man Philipp Haug. Och så prins Carls dotter Madeleine Bernadotte Kogevinas, med sin Bernard Mach.

Två Bernadotter i festvimlet: Madeleine Kogevinas och Mainau-grevinnan Bettina, dotter till Lennart Bernadotte.
Foto: Pontus Lundahl/TTInne i slottets matsal flammade ljusen i de höga silverkandelabrarna och hovets florist satte julstämningen med stora fång av rosor. Och själva menyn – ja den var som alltid komponerad i samarbete med kungen (entusiastisk hobbymatlagare!) och det blev hela fyra rätter:

Minst sagt magnifikt när kungaparet bjöd på galamiddag.
Foto Henrik Garlöv/Kungliga HovstaternaTill förrätt rillette på vildand med syltad pumpa, pistasch och sherryvinägrett, följt av bakad torsk med stekta havskräftor och konjakssås.
Sedan rådjur – som kungen eventuellt skjutit själv? ”Från den kungliga jakten” stod det i alla fall på menyn. Till detta bakad rödbeta, glaserad rotselleri, granskottsolja och tryfferad rådjurssky.

Två som åt vildand och rådjurssadel på Kungliga slottet i går kväll.
Foto: Pontus Lundahl/TTOch till sist en dessert som hovtraktören döpt till ”Variation på citrus med hjortron” och som serverades med vaniljmousse, citronsorbet, blodapelsingranité och fikonbladsolja.

Festligt och fullsatt i kungafamiljens 50 meter långa paradmatsal!
Foto: Clement Morin/ Nobelstiftelsen
Det hände bakom kulisserna: Snackisarna från Nobel 2022!
Foto: Pontus Lundahl/TT, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, Clement Morin/Nobelstiftelsen.