Efter reklamen: Victorias bästa Nobelklänningar genom åren!
Den här gången var det kungen och drottning Silvia som var värdar för festligheterna – och galamiddagen på Kungliga slottet blev något alldeles extra:
Aldrig har väl så många nobelpristagare minglat i slottets balsal på en och samma gång.
Ovanligt många gäster att hälsa på i Vita havet för Victoria, Daniel och kungaparet.Drottning Silvia med piffig rosett i ryggen. Till höger hennes bordsherre Svante Pääbo.
Drottningen hade figurformat fodral i orangerött och Sofia hängde på samma färgstarka tåg med sin apelsingula klänning från Estlandsbaserade Lilli Jahilo. Och sedan gled Victoria in i smaragdgröna paljetter med cut out-dekolletage i ryggen. Läckert färgkoordinerat och extra härligt att se i mörka december!
Silvia i kärleksrött och Sofia i oranga plisseringar.Kronprinsessan Victoria, för kvällen i smaragder.
Kvällen började dock med att kungafamiljen gav en privat mottagning i Lovisa Ulrikas matsal för alla nobelpristagarna med respektive och sedan krävdes det tre gruppfoton för att få med alla på bild.
Kungafamiljen tillsammans med 2020 års pristagare.
Bland gästerna fanns också två av kungafamiljens släktingar: Grevinnan Bettina Bernadotte från Mainau med sin man Philipp Haug. Och så prins Carls dotter Madeleine Bernadotte Kogevinas, med sin Bernard Mach.
Två Bernadotter i festvimlet: Madeleine Kogevinas och Mainau-grevinnan Bettina, dotter till Lennart Bernadotte.
Inne i slottets matsal flammade ljusen i de höga silverkandelabrarna och hovets florist satte julstämningen med stora fång av rosor. Och själva menyn – ja den var som alltid komponerad i samarbete med kungen (entusiastisk hobbymatlagare!) och det blev hela fyra rätter:
Minst sagt magnifikt när kungaparet bjöd på galamiddag.
Till förrätt rillette på vildand med syltad pumpa, pistasch och sherryvinägrett, följt av bakad torsk med stekta havskräftor och konjakssås.
Sedan rådjur – som kungen eventuellt skjutit själv? ”Från den kungliga jakten” stod det i alla fall på menyn. Till detta bakad rödbeta, glaserad rotselleri, granskottsolja och tryfferad rådjurssky.
Två som åt vildand och rådjurssadel på Kungliga slottet i går kväll.
Och till sist en dessert som hovtraktören döpt till ”Variation på citrus med hjortron” och som serverades med vaniljmousse, citronsorbet, blodapelsingranité och fikonbladsolja.
Festligt och fullsatt i kungafamiljens 50 meter långa paradmatsal!
Foto: Pontus Lundahl/TT, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, Clement Morin/Nobelstiftelsen.