Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Spökextra! Kungen om kvällen med Vita frun: ”Förtrollningen bröts inte förrän vi ropade”

03 nov, 2018, 12:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Vita frun, grevinnan Klingspor... en hel okända gestalter har synts till i våra svenska slott. Ta del av en del av de spännande berättelserna här!
Annons

De tillhör anrika adelsfamiljer och bor i pampiga slott runt om i Sverige. Men har de sällskap av objudna gäster i sina hem? I boken ”Mystik på svenska slott” berättar adeln – och självaste kungen! – om oförklarliga händelser på slotten. Här är ett par av berättelserna!

Trolleholms slott, Svalöv

Trolleholms slott, Svalöv

Greve Gustaf Trolle Bonde är uppvuxen på Trolleholm och upplevde något oförklarligt redan som elvaåring. Resten av familjen var borta över dagen och Gustaf satt och åt lunch i matsalen när han hörde någon som gick på våningen ovanför, med ojämna steg åtföljt av ett tydligt dunk i var tredje steg.

– Är det någon hantverkare där upp som fxar med elementen, frågade Gustaf personalen, men alla skakade på huvudet. Gustafs pappa förklarade sedan att det troligen var en slottsfru från 1700-talet, Wiveka Trolle, som spatserat omkring med sin käpp.

Annons

Vid ett annat tillfälle när Gustaf spelade bridge med sina systrar och en kamrat, hördes oljud från Wiveka Trolles gamla sovrum. Kamraten kunde inte förstå att de andra inte brydde sig särskilt, men de var vid det laget vana vid den gamla damen.

Kungliga Slottet, Stockholm

Kungliga Slottet, Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I Kungliga slottet har många sett en gråklädd munk som sägs bo i de gamla fängelsevalven. Man tror det är självaste Birger Jarl som går igen. Men slottets mest kända spöke är Vita frun, en mörk högrest kvinna klädd i vit sidenklänning som visar sig i samband med dödsfall. Kung Carl Gustaf berättar om kvällen då hans farfar avlidit:

– Jag och min syster Christina var efter middagen på väg genom slottet tillsammans med en adjutant. Plötsligt gick adjutanten som i trans iväg till andra delen av salongen. Vi ropade till honom och han ryckte till och mumlade något. Efteråt berättade han för mig att han sett Vita frun och känt liksom ett starkt sug. Han kände sig tvungen att gå dit, och förtrollningen bröts inte förrän vi ropade.

Ekenäs slott, Linköping

Ekenäs slott, Linköping

Eric von Boisman arbetade som slottsfogde på det obebodda slottet Ekenäs. Det hände att han valde att sova över ensam på slottet om timmen blev sen, och denna kväll reglade han slottsporten efter den siste besökaren och satte igång att tvätta fönster. Några rum bort fanns en cd-spelare och Eric satte på en skiva med Jerry Williams på hög volym – men plötsligt tystnade musiken och istället ljöd Mozarts pianokonsert nr 21 genom salongerna. Till saken hör att cd-spelaren är av gammalt snitt och bara rymmer en skiva i taget.

Annons

– Jaha, grevinnan Klingspor gillar väl inte Jerry Williams, tänkte jag och fortsatte putsa fönster, berättar Eric von Boisman.

Marsvinsholms slott, Ystad

Marsvinsholms slott, Ystad

När Anette och Tomas Iacobeus var nyinflyttade på Marsvinsholm sov Anette ensam på slottet en natt. Hon glömmer den aldrig:

– Klockan halv ett vaknar jag av att det är ett himla liv. Bong! Tjong! Pang! På våningen ovanför hör jag hur någon klampar omkring och släpar möbler över golvet. Samtidigt drar något iskallt över mig och jag uppfattar ljudet av metalliskt skrammel – och händelsen upprepade sig natten därpå, berättar Anette.

– Det är väl spökena som ger sig till känna. De kommer inte att göra mig något, tänkte jag och sa ”godnatt, godnatt” rakt ut i luften. Vid ett annat tillfälle såg Anette något i slottstrappan som hon först trodde var en fjäril. Vid en närmare titt visade det sig vara ett antikt kopparmynt från 1843.

Annons

– För mig finns det ingen rationell förklaring. Huset var nystädat och jag hade redan gått i trappan fera gånger samma morgon. Kanske var det en hälsning från någon? Jag ryser fortfarande när jag tänker på det, berättar Anette.

Trolle-Ljungby slott, Kristianstad

Trolle-Ljungby slott, Kristianstad

Den numera bortgångna grevinnan Alice Trolle Wachtmeister insåg redan som barn att hon begåvats med en särskild kraft:

– Det kan bli så jobbigt ibland att jag måste bestämma mig för att koppla bort det sinnet.

En kväll när grevinnan stod och spikade upp horn på väggen kände hon sig plötsligt iakttagen. Ute i trapphallen skymtade hon en kvinna i lång kjol, som i nästa ögonblick ljudlöst gled vidare. Alice skyndade efter och mötte sina två hembiträden.

Annons

– Var det någon av er som försökte kontakta mig nyss, undrade Alice, men båda skakade bestämt på huvudet. En vecka senare såg Alice Trolle Wachtmeister kvinnan igen, på i princip samma ställe:

– Kvinnan böjde sig fram och log och jag hörde min egen röst som utbrast: ”Vem är ni? Vad vill ni mig?”.

Den okända gestalten vände sig bort, Alice såg ett starkt ljussken och kände en magisk kraft – och plötsligt befann hon sig i ett helt annat rum! Men Alice blev inte rädd.

– Hon verkade vänlig, ja, till och med kul. Om det varit möjligt skulle vi nog ha blivit goda vänner!

Engsö slott, Västerås

Engsö slott, Västerås

Catharina Piper är grevinna på Engsö slott, som anses vara ett av landets mest hemsökta.

– Egentligen tror jag inte på spöken. Men jag har varit med om märkliga saker som inte har någon förklaring, avslöjar Catharina.

Annons

Hon och hennes man har flera gånger tydligt hört både prasslet av en tidning och ljudet av steg i flygeln där de bor; trots att ingen annan människa funnits i huset. Även hundarna har reagerat på ljuden. Catharina Piper berättar också att det finns en vägg på slottet där flera personer har sett en skepnad gå rakt igenom:

– Det är ju obegripligt på flera sätt. Men det är i alla fall intressant att se på gamla ritningar att där väggen är nu fanns förr en öppning…

Foto: IBL

Annons