Kungen och drottning Margrethe hotades till livet – man gripen

Kungen och drottning Margrethe hotades till livet på Facebook av en 33-årig man. Nu är mannen gripen och anhållen för att ha planerat en allvarlig våldshandling.

En 33-årig man har häktats efter att ha hotat det danska och svenska kungahuset och planerat en våldsam attack. Det var mannens hustru som reagerade och blev rädd efter att 33-åringen hade skrivit hot på Facebook. Han skrev bland annat att han tänkte hugga huvudet av folk, däribland svenska kungen och danska drottning Margrethe. Hustrun bestämde sig då för att gå till polisen i Köpenhamn.

En stor polisinsats inleddes och mannen greps och anhölls för att ha planerat en allvarlig våldshandling. 33-åringen har uppehållstillstånd i Sverige, men arbetar inom sjukvården i Danmark, enligt tidningen Extrabladet.

Hustrun ska ha berättat för polisen att 33-åringen börjat må allt sämre på senare tid. Hon tror det grundar sig i att mannen fått ett haschmissbruk efter ett antal besök i fristaden Christiania i Köpenhamn. Mannen ska ha börjat höra inre röster och skriva märkliga inlägg på Facebook. Förutom hoten mot kungahusen ska han ha skrivit att alla danskar tillhör satan.

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf

Kusinerna kung Carl Gustav och drottning Margrethe hotades till livet av en okänd man.

När hoten gick över till den svenska kungen och danska drottningen skrev 33-åringen att kungligheterna fick en vecka på sig, sedan skulle han släcka deras liv för gott. Den 24 oktober skrev han:

”Det här är sista varningen till svensk polis och gränspolis. Om jag inte får ett svar snart kommer jag med Guds vilja att att nedlägga både staten och kungen, även om jag så blir tvungen att att avskilja hans huvud från hans kropp”, skrev mannen.

Vad mannens aggression mot Sverige och svenska kungahuset beror på är okänt. Vid häktningsförhandlingen ville mannen inte svara på några sådana frågor. 33-åringen förnekar brott och begärde vid förhandlingen att bli försatt på fri fot.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: