Kungen och drottningen på skidresa i Klosters

Silvia och kungen slapp poliskontrollen.

Kungen och drottningen har äntligen fått lite egentid. I förra veckan satte de sig på flyget för en romantisk långweekend i pittoreska skidorten Klosters.– De skrattade och såg ut att ha det väldigt trevligt, säger ett ögonvittne till Svensk Damtidning.

När snön och kylan lyser med sin frånvaro i kungariket Sverige styr kung Carl Gustaf och drottning Silvia i stället kosan till den exklusiva skidorten Klosters i Schweiz, där snön nu ligger tjock, kan Svensk Damtidning nu avslöja.

Det är alltid svårt att få till semester för vårt hårt arbetande kungapar, men i och med en lucka i den kungliga kalendern i förra veckan kunde det kungliga paret hasta iväg på en romantisk långhelg, bara de två.

Kung Carl Gustaf i backen

På plats mötte kungaparet upp några nära vänner, som njöt tillsammans i backen. Kungen åkte bland annat skidor med finansmiljardären, friherren tillika den gode vännen Per Taube i skidanläggningen Madrisa, som sträcker sig hela 2611 meter över Klosters.

– Kungen åkte jättebra, säger ett ögonvittne till Svensk Damtidning.

per och åsa taube

Kungens gode vän, Per Taube med hustrun Åsa Taube.

Drottningen har berättat att hon lärde sig åka skidor sent i livet och tar det därför lugnare med utförsåkningen. Sedan drottning Silvia ramlade och skadade axeln så olyckligt i skidbacken 2015, och var tvungen till operation, har hon helt lagt slalomskidorna på hyllan.

Hon föredrar istället att åka längdskidor.

Drottning Silvia på längdskidor från ett annat tillfälle.

Drottning Silvia på längdskidor från ett annat tillfälle.

Lunch på lyxhotell

Förutom skidåkning njöt kungaparet av god mat och dryck.

I söndags såg även kungaparet äta lunch med Per Taube, konstnärinnan Marianne Bergengren och livvakter på det anrika hotellet Chesa Grischunas restaurang.

Marianne är änka efter kungen gode vän, finansmannen Tore Bergengren och sedan länge också nära väninna med drottningen.

Marianne har bott i Klosters sedan 1970-talet. Per Taube äger en våning på orten.

– De skrattade och såg ut att ha det väldigt trevligt, säger en uppgiftslämnare till Svensk Damtidning.

På Chesa Grischuna lyfter man knappast på ögonbrynen över kungliga gäster.

Kungaparets vän, konstnären Marianne Bergengren bor dessutom i Klosters.  

Kungaparets vän, konstnären Marianne Bergengren bor dessutom i Klosters.

Klosters – en kunglig favorit

Gästboken kryllar av hälsningar och autografer från superkändisar. Stamgäster är bland andra prins Charles, dock utan Camilla, som inte åker skidor samt sångerskan Tina Törner, topp-politikern Tony Blair, supermodellen Naomi Campbell och sångaren Bono. På 1950-talet blev hotellet ett tillhåll för vilda kändisfester med dans på borden, när Hollywoods stjärnor började komma på besök. Klosters fick då smeknamnet ”Hollywood on the rocks”.

Kungaparet gillar traditioner

Det här är inte första gången kungen och drottningen besöker Klosters, utan de har varit här i många decennier och tycker om att kunna gå och handla själva i den lokala Coop-affären, eller bara strosa runt i den pittoreska och lugna skidorten.

Svensk Damtidning har sökt hovets presschef Margareta Thorgen för en kommentar.

Foto TT