Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen och Silvia åtskilda – har lämnat Drottningholm

11 okt, 2023, 12:00 
Louise Wibergh Lenti
Kungen, Silvia
Till vardags lever de som lyckligt gifta på Drottningholm – men just nu står slottet tomt när plikten kallar.
Annons
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!Brand logo
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!

I 47 år har Kungen och Silvia varit gifta – om 3 år vaknas det guldbröllop! De är däremot inte som vilken 77- och 79-åring som helst. De går inte i pension utan jobbar med ett hektiskt schema året runt.

Dream team

Det hela började med en fnittrande Silvia Sommerlath som upptäckte en man på VIP-läktaren några meter bort med kikaren riktad mot henne på OS i München 1972.

Mannen var den 26-årige kronprinsen Carl Gustaf. På kvällen bjöd han in henne på en cocktailmottagning och som vi alla vet sa det bara klick.

Efter en tids hemligt dejtande satt de sen till slut på den berömda gröna soffan i prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet och tillkännagav sin förlovning.

– Jag tror att Silvia är väl medveten om vilken styrka som publiciteten kring honom kräver också av henne. Men det kommer hon att klara. Offentlighetens ljus och hårt yttre tryck är hon van vid, det är nästan hennes jobb. Jag har ofta blivit direkt imponerad av hennes förmåga att hålla huvudet kallt och högt, fast det stormat från alla håll, sa Silvias pappa Walther Sommerlath i en intervju med Svensk Damtidning 1973.

Annons

Så rätt han hade pappa Walther. Silvia har sedan dess stått vid kungens sida i ur och skur – moll och dur.

Nu har de tre barn och åtta barnbarn tillsammans och är, som de varit från början, ett slitstarkt team.

Över tusentals kilometer skiljer dem åt

Som kung och drottning är sällan en dag den andra lik. Det blir mycket resande och representation både i Sverige och runtom i världen.

Under onsdagen ska kungen närvara vid IVA:s kungliga teknikresa i Skellefteå, Luleå och Boden.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har sedan 2001 genomfört en teknikresa på kungens eget initiativ. Till resorna kommer företagsledare, myndigheter och högskolor för att dela kunskaper och skapa kontakter som på sikt ska kunna ge ett utökat utbyte av idéer och stärka konkurrenskraften. Temat för denna resa är omställning och utveckling, ett kärt ämne för kungen, där fokuset ligger på teknikutveckling och forskning.

Kungen
Emelie Strömshed från Anatomic Studios visar ett protesskal för kungen under en av IVA:s tidigare teknikresor i Malmö.

Drottning Silvia ska i sin tur närvara vid ett besök med Mentor över 2700 kilometer ifrån Boden, närmare bestämt Mainau i Tyskland.

Annons

En av drottningens absoluta hjärtefrågor är som bekant barns rättigheter. För 29 år sedan grundade hon stiftelsen Mentor International i ett samarbete med WHO. Syftet är att skapa trygga rum för ungdomar och förebygga våld och droganvändning. Idag har Mentor varit inblandade i projekt i över 80 länder och genom det påverkat miljontals ungdomar till det bättre.

Drottning Silvia
Fina Silvia! Här på plats i Jordanien förra året tillsammans med Mentor Foundation.

Även om de är vana vid mycket resande måste saknaden ändå kännas för vårt fina kungapar. Tänk att behöva vara ifrån varandra så mycket som de är!

Schemat är fortsatt fullt för kungen och Silvia men i slutet av oktober får de äntligen jobba tillsammans igen – då väntar ett statsbesök från Frankrike där president Emmanuel Macron, tillsammans med sin hustru Brigitte Macron kommer till Stockholm.

Foto: TT

Annons