Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen och Silvia fick lämna tillbaka gåvan – omöjlig att ta med sig hem: "Snopet”

20 apr, 2023, 16:00 

Kungen tvingades lämna tillbaka gåvan – var alldeles för svår.

Annons

Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen. Tillsammans med drottning Silvia tar han sig ut på vägarna, besöker Sveriges alla 21 län, hälsar och möter invånarna med ett glatt leende på läpparna.

Oväntade gåvan till Silvia – under festen!Brand logo
Oväntade gåvan till Silvia – under festen!

Under torsdagen är det dags för ett äventyr i Karlskrona. Där kommer han bland annat plantera ett träd i Amiralitetsparken, åka kortege genom staden och avnjuta en trerätters lunch på residenset.

Det blir även ett besök på Blekinge museum och fotoutställningen ”50 år på tronen – genom blekingarnas ögon”, med bilder tagna från invånarna i Blekinge.

Annons

– Det här är ju bilder som kungen aldrig har sett själv. Han kommer ju få se sig själv som betydligt mycket yngre. Jag tror han uppskattar utställningen, säger Ola Palmgren, museipedagog på Blekinge museum.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på plats i Karlskrona.

Kungen fick lämna tillbaka gåvan

Besöket på museet blir nog extra speciellt för kungen. Där vilar nämligen Blekingeekan Camilla – en gåva han fick i present när han besökte länsstaden 1988 och som sedan flyttades till Öland.

Men det blev inte så många turer med ekan. Den var alldeles för svårmanövrerad och därför bestämde man sig för att lämna tillbaka Camilla till museet, som sedan dess lånats ut till seglingsglada ungdomar.

Annons

– Den har legat här i Borgmästarefjärden varje sommar sedan dess och har seglats av många, säger Ola Palmgren till SVT Nyheter.

Kung Carl Gustaf ute med ekan Camilla
Kungen ute med ekan Camilla.

Camilla oigenkännlig: ”Kanske inte känner igen”

Under torsdagens besök kommer kungen återförenas med Camilla. Båten står kvar på museet och har vårdats ömt varje vinter.

Annons

Samtidigt har åren gjort att Camilla förändrats.

– Han kanske inte känner igen den riktigt, för nu är den nämligen tjärad svart. Det var den inte när han fick den 1988.

Ola Palmgren tror att det till en början fanns en förhoppning att kungen skulle ta med sig båten och lägga den ute vid Drottningholm, men när han lämnade tillbaka blev det rätt tydligt att så inte var fallet.

– Jag gissar att det blev lite snopet, det tror jag.

Båten Camilla
Så här ser Camilla ut idag.

Foto: TT

Annons