Kungen och Silvias bakslag – familjeskandalen visas upp inför alla

Kungen och drottningens familjeskandal blir tv-serie!

Nu dras familjeskandalen upp igen – och dramatiseras inför hela svenska folket.

Haijbyaffären skakade den kungliga sfären på 1950-talet. Skandalen involverade anklagelser om utpressning och rykten om en affär mellan Kung Gustaf V och en man vid namn Kurt Haijby.

Det var en smaskig skandal som gav upphov till många stora rubriker. Något som kungafamiljen helst ville glömma. Men nu dras historien upp igen.

SVT är nämligen i färd med att producera en miniserie om Haijbyaffären. Det blir fyra avsnitt med Sverrir Gudnason i rollen som Haijby, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen börjar inspelningen i juni och kamerorna kommer rulla i både Göteborg, Trollhättan och Stockholm. Premiären blir vid jul nästa år.

Kurt Haijby till vänster, fotograferad 1952.

Kurt Haijby till vänster, fotograferad 1952.

Hur kommer kungen och drottningen reagera nu när skandalen på nytt blir en snackis? Gustaf V var ju kung Carl XVI Gustafs farfarsfar, så det har gått ett par generationer och kanske är ämnet inte så känsligt längre. Kommer kungaparet bänka sig framför teven precis som oss andra?

Herman Lindqvist: “Nagel i ögat”

Så här beskrev Herman Lindqvist Haijbyaffären i en krönika i höstas:

“Få har likt Kurt Haijby varit som en nagel i ögat på det svenska hovet. Under flera decennier påstod han sig ha haft en relation med kung Gustaf V. Varken mutor eller straff bet på Haijby, som höll fast vid sin historia livet ut.”

“Var Kurt Haijbys påståenden sanna? Det finns inga konkreta bevis. Haijbys advokat Henning Sjöström var övertygad om att Haijby talade sanning och att han utsatts för ett rättsövergrepp. Det framkom i JK:s utredning att hovet hade gjort liknande utbetalningar till andra personer ‘för nådigt känt ändamål'”.

Foto: TT