Kungen och Sofias pappa – därför är de lika!

Kungen och Sofias pappa – därför är de lika!

Carl Philips superkung till pappa och Sofias coola far. Visste du att de har samma partyfavorit?!

Kungen, 73. Och Erik, 70. Spana in dem lite snabbt och de känns rätt olika. Men gräv lite på ytan så pang: där är sakerna de har gemensamt!

Kungen och Erik Hellqvist.

Erik i tredagarsstubb. Och kungen, mycket välrakad.

Båda jobbar till exempel långt efter pensionsåldern. Erik som yrkes- och studievägledare på Älvdalsskolan och kungen som Sveriges hårt arbetande statschef.

Detta är också två herrar som älskar att klä ut sig. Kungen ordnar temafest så fort han får en chans, och han älskar att gå på maskerad. Givetvis i nya galna maskeradkostymer varje gång.  Och vi säger bara: Erik som Elvis Presley på svärsonen Carl Philips 40-årsfest, i tajt skinnställ, jättepolisonger och kolsvart peruk. Fniss, det bästa vi sett på länge.

Kungen och drottningen på maskerad, utklädda till schejk och ökendrottning.

Kungen i sitt esse!

Sedan är de nästan lika gamla, de här två herrarna, även om det var betydligt stillsammare när Erik Hellqvist kom till världen hemma i Danmark, jämfört med kungens storstilade entré i ett av paradsovrummen på Haga slott på Valborgsmässoafton 1946. Då jublade hela Sverige och salutskotten ekade ut över Stockholm.

Så umgås kungen med Sofias pappa

De gillar motorer båda två, fast i lite olika former får man säga, Erik drar på sig skinnstället och gasar iväg på motorcykeln. Men det funkar ju inte för kungen (och Säpo!). Å andra sidan har kungen hela Hovstallet fullt med bilar, och han är ägare till en Ferrari som säkert skulle göra Erik grön av avund.

De senaste åren har de umgåtts regelbundet (i alla fall sedan Sofia blev officiell 2014  i samband med att hon förlovade sig med prins Carl Philip). Och i somras var Erik och hans Marie gäster hos kungaparet på Sollidens slott.

Erik Hellqvist med drottning Silvia och hennes bror Ralf Sommerlath.

Gäst hos kungafamiljen. Erik med drottning Silvia och hennes bror Ralf.

Men det allra starkaste bandet mellan Erik och kungen är ändå dessa två gullungar: charmprinsen Alexander, 3, och hans blonda och nyfikna lillebror prins Gabriel, 2.

Prins Gabriel och prins Alexander med mamma prinsessan Sofia och hunden Siri.

Barnbarnen. Alexander heter Erik efter morfar Hellqvist och Hubertus efter farfar kungen.

Foto: TT.