Kungen om babynyheten: ”Jag har blivit morfar!”

Kungen, drottningen samt kungens nyfödda elefantunge på Kolmården.

Kungens elefant har fått en unge – med drottning Margrethes elefant! Och kungen hälsar glatt att han har blivit ”morfar”.

Det tog 21 långa månader, men nu har kungafamiljen fått tillökning – av en riktig tungviktare! Kungens elefantunge här!

–  Vi kan med glädje berätta att både kalven och hans mamma mår bra, hälsar man från Kolmården.

Kungens nyfödda elefant på Kolmården.

Kungens nyfödda elefant. Sötchock!

Mamma är kungens elefantko Bua och pappa är drottning Margrethes elefanttjur Tonsak. Och precis som när det gäller nyfödda småprinsar och -prinsessor har både det svenska och det danska hovet fått blixtsnabba bulletiner om babylyckan. Vilket gjorde kungen så uppåt att han inte kunde låta bli att kalla sig för morfar…

Kungen om nyfödda elefanten: ”Jag blir lycklig!”

Kungen är glad över nyfödda elefantungen på Kolmården.

Kungen kallar sig morfar i dubbel bemärkelse!

I sin hälsning till Kolmården skriver han också att han blir både glad och lycklig över den roliga händelsen i dessa ansträngda dagar, och att han och den övriga familjen ser fram emot att besöka den lilla tjurkalven så snart som möjligt. Låter som den perfekta barnbarnsutflykten när coronakrisen äntligen är över.

Så nu har kungaparet något att se fram emot när de sitter hemma i sin frivilliga coronaisolering. Och drottning Margrethe kan ju också behöva något värmande att tänka på, eftersom hon har tvingats blåsa av hela sitt tre dagar långa 80-årsfirande i Köpenhamn, för att i stället möta våren instängd hemma på Fredensborgs slott.

Drottning Margrethe.

Drottning Margrethe, stolt ”farmor”.

Kungens elefanter – så kom de till Sverige

Det var 2004 som kungen fick två asiatiska praktelefanter av Thailands kung Bhumibol. Generös present, men rätt så knepig. För vad gör man med två elefanter? Inget att stalla upp på Drottningholm precis. Så elefanthonorna Bua och Saonoi fick flytta in på Kolmården och där har de bott sedan dess.

Kungen och drottning med sina elefanter på Kolmården 2015.

Kungen och drottning med elefantkalven Namsai när de var och hälsade på 2015.

Kung Bhumibol var frikostig med elefanterna som sagt, till drottning Margrethe gav han tjuren Tonsak, som kom till Kolmården 2015, efter att ha mellanlandat på Köpenhamns Zoo. På Kolmården finns också Buas sexåring Namsai – och så den här nyfödda lilla elefantungen, som ännu inte fått något namn:

Kungens nyfödda elefant på Kolmården.

Födseln gick bra och Kolmården rapporterar att mamma Bua sköter om sin unge på bästa sett: ”Det är en fantastisk känsla att äntligen se den lilla kalven springa runt sin mamma” berättar djurvårdaren Markus Svedin.

LÄS MER: Så bor kungaparet – vi kikar in i de privata delarna av Drottningholm

LÄS MER: Efter coronalarmet: Victoria och kungen får inte träffas – ens privat

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Kolmårdens Djurpark.