Kungen om kaoset i Svenska Akademien: "En tråkig utveckling"

Turerna kring avhoppen inom Svenska Akademien fortsätter och kung Carl Gustaf har i form av dess beskyddare mött Sara Danius. Nu kommenterar han krisen.

Det var under fredagen som tre ledamöter inom Svenska Akademien lämnade sina stolar. Kungen är Svenska Akademiens beskyddare, en uppgift regenten haft sedan Akademien startades, och hade under dagen därför ett möte med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Nu kommenterar han turbulensen.

– Jag är beskyddare för Svenska Akademien och det har kungen varit under många generationer. Jag håller mig informerad om utveckling och det är en väldigt tråkig utveckling men jag hoppas att vi kan lösa det på något sätt. Alla problem är ju till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare. Låt det bara ta lite tid, det kommer att ordna sig, sa kungen.

Videon kunde inte hittas

Det var i samband med #metoo som det uppdagades att hemlig information om Nobelpristagare valda av Akademien läckt ut till utomstående, till “Kulturprofilen”, som DN skrev om i en granskning. Ledamot Katarina Frostenson har kopplingar till denna man. Under fredagen skulle Akademien därför rösta om Katarina Frostenson skulle få sitta kvar på sin stol. Efter omröstningen kom majoriteten fram till att hon skulle få sitta kvar, vilket enligt Aftonbladet bidrog till att Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark valde att lämna sina stolar i Svenska Akademien.

Foto IBL