Kung Carl Gustaf berättar om sina minnen efter släktingen Oscis död

Kungen godkänner de nya ledamöterna i Svensk Akademin
Kungen står nära större delen av den stora Bernadotte-släkten. Nu lämnar han en kommentar om sorgen efter Oscar "Oscis" Bernadottes bortgång.
Annons

Bernadotterna lever länge, men sorgen slår självklart ändå hårt när den kommer plötsligt.

Under gårdagen möttes kungafamiljen av beskedet att Oscar ”Oscis” Bernadotte har gått bort, 97 år gammal. Kungen har nu kommenterat beskedet till Svensk Damtidning.
– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, säger kung Carl Gustaf i ett uttalande till Svensk Damtidning.

Annons
Frötuna gård utanför Uppsala.
Frötuna gård utanför Uppsala.

Frötuna gård är den gård utanför Uppsala där Oscis växte upp som barn.

Nära trots långt släktband

Oscar “Oscis” Bernadotte var syssling till kung Carl Gustafs pappa, ett släktband kanske många av oss inte skulle bry oss om. Men kungen står nära hela den äldre generationen Bernadotte. De utgjorde alla olika stödfunktioner och inspirationskällor när han som ung kronprins skulle axla rollen som framtida monark, helt utan en egen far att se upp till.

Greve Oscar "Oscis" Bernadotte.
Greve Oscar “Oscis” Bernadotte.

Respekten för den äldre generationen av ätten har Carl Gustaf även fört vidare till sina barn. Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria tar sig alla tid för de som nu finns kvar i livet då de ses. Som Dagny von Arbin eller Marianne Bernadotte. Och även Oscis, något han själv hann berätta om. Bland annat såg Victoria till så att han fick träffa sin namne, lilla prins Oscar, på Haga slott. Efter det hann de ses vid flera tillfällen. Men första gången var dock när kungen och drottningen hade 100-årsmiddag för hans storasyster Dagmar von Arbin på Drottningholms slott.
– Då var lille prins Oscar med och jag tror att kronprinsessan ville markera att nu möts den yngste Bernadotten och den äldste. Det var väldigt fint gjort. Men Victoria är en ljuvlig person och vi är hemskt goda vänner, sa Oscis då.

Nu är sorgen självklart stor i och med att en era är på väg bort. En era Bernadotter som föddes för närmare 100 år och som minns delar av monarkins historia som vi andra måste läsa om i historieböckerna.

Foto IBL, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Kung Carl Gustaf berättar om sina minnen efter släktingen Oscis död”

 1. Bror skriver: 6 november, 2018

  Det där med “släkt” är en tämligen töjbar historia. För den antropologiskt sinnade har vi alla vår urmoder i Lucy. Därmed är vi också “släkt” med varandra.
  Var CXVIG drar gränsen bland sina anfäder är mig okänt, men att Marianne Bernadotte, född Lindberg, skulle inkluderas i “tjocka släkten” är knappast troligt.


 2. josefin skriver: 6 november, 2018

  Nej Kerstin, jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att KP glajdar in o bor pa residens, samtidigt som hon sägs vara pa provat arrangemang. Fasr Du o jag samma erbjudande fr konsulat när vi hälsar pa i ett land/en stad?
  Nota bene: när KP är pa uppdrag sa är det en annan sak — men n|ar man papekar fr hovet hur privat det är sa borde inte staten bjuda pa uppehället.


  1. konsttanten skriver: 6 november, 2018

   Det handlar inte om kronor, utan trygg säkerhet.


 3. Carin Hawee skriver: 6 november, 2018

  Tror att både kungen och drottning Silvia känner ett vemod över att alla ur den äldre generationen i deras krets ,nu är borta.Helt plötsligt är de själva den äldsta länken.


 4. Mona skriver: 6 november, 2018

  Josefin nu är det ganska lätt att förstå. Ett länsresidens,ett konsulat en ambassad
  är ner lättbevakat än ett hotell .Det sparar staten och hovet pengar på.
  Bedömningen görs alltid av säpo och av hovets säkerhetstjänst.
  Vår kungafamilj bedöms ha ett skyddsbehov både mot bovar och banditer,
  mobilfotografer och paparazzi fotografer.


 5. vesna skriver: 6 november, 2018

  Det är tråkigt när någon går borta. Hen saknas jättemycket av nära och kära. Det finns ingenting att göra åt detta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar