Kung Carl Gustaf berättar om sina minnen efter släktingen Oscis död

Kungen godkänner de nya ledamöterna i Svensk Akademin

Kungen står nära större delen av den stora Bernadotte-släkten. Nu lämnar han en kommentar om sorgen efter Oscar "Oscis" Bernadottes bortgång.

Bernadotterna lever länge, men sorgen slår självklart ändå hårt när den kommer plötsligt.

Under gårdagen möttes kungafamiljen av beskedet att Oscar ”Oscis” Bernadotte har gått bort, 97 år gammal. Kungen har nu kommenterat beskedet till Svensk Damtidning.

– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, säger kung Carl Gustaf i ett uttalande till Svensk Damtidning.

Frötuna gård utanför Uppsala.

Frötuna gård utanför Uppsala.

Frötuna gård är den gård utanför Uppsala där Oscis växte upp som barn.

Nära trots långt släktband

Oscar “Oscis” Bernadotte var syssling till kung Carl Gustafs pappa, ett släktband kanske många av oss inte skulle bry oss om. Men kungen står nära hela den äldre generationen Bernadotte. De utgjorde alla olika stödfunktioner och inspirationskällor när han som ung kronprins skulle axla rollen som framtida monark, helt utan en egen far att se upp till.

Läs mer: Kungafamiljen i sorg – nära släktingen har gått bort

Greve Oscar "Oscis" Bernadotte.

Greve Oscar “Oscis” Bernadotte.

Respekten för den äldre generationen av ätten har Carl Gustaf även fört vidare till sina barn. Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria tar sig alla tid för de som nu finns kvar i livet då de ses. Som Dagny von Arbin eller Marianne Bernadotte. Och även Oscis, något han själv hann berätta om. Bland annat såg Victoria till så att han fick träffa sin namne, lilla prins Oscar, på Haga slott. Efter det hann de ses vid flera tillfällen. Men första gången var dock när kungen och drottningen hade 100-årsmiddag för hans storasyster Dagmar von Arbin på Drottningholms slott.

– Då var lille prins Oscar med och jag tror att kronprinsessan ville markera att nu möts den yngste Bernadotten och den äldste. Det var väldigt fint gjort. Men Victoria är en ljuvlig person och vi är hemskt goda vänner, sa Oscis då.

Nu är sorgen självklart stor i och med att en era är på väg bort. En era Bernadotter som föddes för närmare 100 år och som minns delar av monarkins historia som vi andra måste läsa om i historieböckerna.

Läs mer: Unik intervju med Oscis Bernadotte: ”Victoria är en ljuvlig person”

Foto IBL, TT