Kungen överraskar – Göran Lithell blir hovmarskalk

Här gick vi och väntade på kronprinsessans nya hovmarskalk – och så överraskade kungen med en mycket större rockad!

Höstens väntade omorganisation vid hovet visade sig bli större än väntat ingen hade ju räknat med att kungen skulle byta hovmarskalk samtidigt som kronprinsessan Victoria.

Men nu hänger hans tidigare hovmarskalk Lars-Erik Tindre, 43, av sig tjänstefracken och in i det kungliga strålkastarljuset kliver i stället en toppdiplomat från svenska ambassaden i Washington:

– H.M. Konungen har förordnat Göran Lithell att vara hovintendent och chef för Kungens hovstat. Som chef vid hovstaten kommer Göran Lithell att ansvara för stora delar av Kungens programverksamhet, meddelar hovet.

Kungens nya hovmarskalk Göran Lithell.

Kungens nya rekrytering: diplomaten Göran Lithell.

Och själv säger Göran Lithell:

– Jag är mycket glad och hedrad för att få möjlighet att arbeta för statschefen och dennes familj. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget att få stödja Kungafamiljen i dess viktiga arbete.

Stor omställning vid hovet – nu har både Karolin A. Johansson och Lars-Erik Tindre slutat.

Stor omställning vid hovet – nu har både Karolin A. Johansson och Lars-Erik Tindre slutat.

Möt nya chefen för kungens hovstat

Göran Lithell är statsvetare och kommer närmast från tjänsten som ministerråd och biträdande myndighetschef vid ambassaden i Washington D.C. Dessförinnan har han bland annat tjänstgjort vid ambassaderna i Köpenhamn och Tallinn, och vid generalkonsulatet i Sankt Petersburg. Göran Lithell har också varit stabschef i Försvarsdepartementet.

Han börjar sitt nya jobb på måndag och efterträder då alltså den tidigare hovmarskalken Lars-Erik Tindre. Göran Lithell kommer att ansvara för planeringen och genomförandet av kungens – och kungaparets gemensamma – program. Men i hans jobb kommer det även att ingå att ansvara för prins Carl Philips och prinsessan Sofias uppdrag.

Kungens nya hovmarskalk Göran Lithell på en bild från 2017, till vänster prinsessan Sofias tidigare mentor Barbro Ehnbom.

2017 minglade Göran Lithell med drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid Childhoods Thank You-gala i New York. Här syns han dock med prinsessan Sofias tidigare mentor Barbro Ehnbom.

Privat är Göran Lithell gift med Karin, som han träffade redan under skoltiden. Hon är civil- och miljöekonom och har bland annat arbetat på Sida, men sadlade för tio år sedan om och är i dag verksam som konstnär.

Göran och Karin Lithell har elvaåriga tvillingarna Svante och Harald och sextonåriga dottern Astrid. Som diplomatfamilj har de bott utomlands i många år, men de har också en fast punkt i sin villa söder om Stockholm.

Kungaparet på Drottningholm.

Efter den här dagen måste man säga att det blåser nya vindar på slottet!

Foto: Kungl. Hovstaterna, TT