Kungen pinsamma kris – Victoria fick rycka in

Kronprinsessan Victoria och kungen

Ibland synas kungligheterna extra noga, och när kungen var i blåsväder blev det Victoria som var tvungen att återställa balansen.

2010 skulle vara ett historiskt lyckoår för kungafamiljen. Det skulle hållas ett kungligt bröllop för första gången på många år, och med den typen av momentum skulle kungahuset få ett uppsving i den allmänna opinionen – trodde man. För samma år ställdes kungahuset även inför en del svårigheter Prinsessan Madeleine bröt sin förlovning med Jonas Bergström, och senare samma år skakades det svenska kungahuset om ännu mer – då boken Carl XVI Gustaf Den motvillige monarken kom ut. 

Boken är skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Trion hade, i två och ett halvt års tid, grävt djupt i kungens privatliv. Resultatet? En 300 sidor lång biografi över kungen som berörde såväl hans barndom som vuxenliv. Boken handlade om hans arbete som Sveriges statschef. Men allra mest uppmärksamhet fick de kapitel i boken som berörde kungens festande – och sexliv.

Påverkade Victoria starkt

Boken slog ner som en bomb i både kungahuset och medie-Sverige, ett Sverige som aldrig någonsin skrivit om kända människors privatliv på det här sättet. I boken skev man, bland annat, att kungen ska ha varit på stripp- och sexklubbar – och att han ska ha varit otrogen.

Det var när kungen var i blåsväder över skandalbiografin skriven om honom som han uttalade de nu odödliga orden ”nu vänder vi blad”.

Enligt medieakademiens förtroendebarometer, sjönk andelen som uppgav att de hade “mycket eller ganska stort förtroende” för kungahuset med hela femton procent, från 50 till 35.
kronprinsessan Victoria allvarlig

Det var ett tufft år för kronprinsessan – trots bröllopsdagen.

Kronprinsessan: ”Det har varit ett väldigt jobbigt år”

För kronprinsessan Victoria har de dåliga förtroendesiffrorna inneburit en uppmaning. När hennes pappa befunnit sig i skottgluggen, har det varit upp till henne att rädda institutionens anseende.

I upplagan av “Året med kungafamiljen” som sändes 2011 medgav kronprinsessan Victoria att hon också påverkats av skriverierna.

– Det har varit ett väldigt jobbigt år. Det gör väldigt ont när ens föräldrar blir omskrivna på det bryska sätt som faktiskt har skett, sa Victoria i programmet.

 

Vill du veta mer om skandalerna bakom kungaboken? Lyssna på Svensk Dam Dokus avsnitt om just det:

Foto: TT