Kungen riktar skarp kritik mot Stefan Löfven

Kungen gör ett uttalande i Året med kungafamiljen som lär skapa rubriker. Han riktar skarp kritik mot Stefan Löfven.

Kung Carl Gustaf och resten av hans familj brukar summera året tillsammans med svenska folket. Vi pratar om tv-traditionen Året med kungafamiljen, som sänds i SVT Play & SVT1 måndag 21 december kl 20.00.

Men redan på torsdag visade SVT ett klipp ur programmet. Man presenterade klippet med orden: "Här säger kungen något som lär skapa rubriker".

Kungen riktar kritik mot Stefan Löfven

Kungen riktade där skarp kritik mot Stefan Löfven och regeringen och deras hanterade av coronapandemin.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger han i programmet.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

"Han ska inte göra det"

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall satt i SVT-studion och häpnades över kungens frispråkighet.

– Det är en jättemarkering mot den sittande regeringen, säger Johan T.

– Han ska inte recensera som statschef.

– Nu kommer man att undra varför han gör det här och nu. Kungen tillhör riskgruppen och även drottning Silvia. Kungen har kommit till en gräns. Han har suttit och varit frustrerad. Han sitter och ventilerar. Men det ska han inte göra som statschef, speciellt inte i en intervju med SVT.

I studion satt även Henrik Wenander, professor i offentlig rätt. Han var inne på samma spår som Johan T.

– Han ska inte uttala sig politiskt på ett sådant sätt som kan uppfattas som han har en annan linje en regeringen, säger Henrik.

Kungen är inte ensam om sin kritik. Den så kallade coronakommissionen kom fram till att regeringen misslyckats med att skydda de äldre under pandemin.

– Vi vill ändå säga att regeringen styr riket. Därför vilar det yttersta ansvaret på den här regeringen och tidigare regeringar som har känt till de här bristerna. Regeringen borde ha vidtagit sådana åtgärder att man botade de här bristerna och att äldreomsorgen då skulle ha stått bättre rustad inför pandemin, sa Mats Melin, kommissionens ordförande.