Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen sågas efter plötsliga utspelet i tv: “Dum i huvudet?”

03 jan, 2023, 16:00 

Kung Carl Gustaf möts av hård kritik efter uttalandet i SVT.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

För 19 år sedan tog kung Carl Gustaf en omväg för ett statsbesök i sultunatet Brunei. Det blev startskottet på en av de största skandalerna i svenska kungahusets historia.

Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljenBrand logo
Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljen

Brunei har blivit rikt tack vare sina tillgångar på gas och olja. Landet beskrivs som en enväldig monarki, där makten förs vidare i generationer, och svenska regeringen anser att landet brister när det gäller mänskliga rättigheter.

Kung Carl Gustaf och Hassanal Bolkiah, sultanen av Brunei 2004
Kung Carl Gustaf och Hassanal Bolkiah, sultanen av Brunei, i samband med statsbesöket 2004.

Kung Carl Gustafs kontroversiella utspel

Så när kungen besökte landet 2004 möttes han genast av hård kritik. Det blev inte bättre när han senare gick ut och uttryckte lovord över sultanen Hassanal Bolkiah, som anklagats för att styra landet med järnhand.

Annons

Han ville heller inte kalla honom för någon diktator.

– Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé. Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig, sa kungen då.

Carl Gustafs nya ord om Brunei i SVT

Kungens uttalande väckte stor ilska och alla politiska partier, förutom den socialdemokratiska regeringen, kom med kraftig kritik. Det gick så långt att debatten om att avskaffa monarkin nådde nya proportioner.

I nya SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” tas det kontroversiella statsbesöket upp igen. Och inte heller den här gången väljer kungen att ta några negativa ord i sin mun.

– Han (Hassanal Bolkiah reds anm) åkte runt och var väldigt nära alla människor. En gång om året vid nationaldagen eller motsvarande bjöd han ju in 30 000 människor i sitt slott. Man kan ju inte bli mer nära, säger kungen och fortsätter:

Annons

– Sen att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en ”ruler” på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf uttalar sig om det kontroversiella statsbesöket i nya SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Hårda kritiken: ”Dum i huvudet?”

Nu möts kungen återigen av hård kritik. På sociala medier är det många tycker att det som sägs i SVT-dokumentären är högst problematiskt och undrar vad Carl Gustaf håller på med.

”Förlåt men kungen är verkligen dum i huvudet?”, skriver en person.

”Skrota monarkin, jag vill att han ska abdikera och att ingen efterträdare tar över tronen”, skriver en annan.

Foto: TT/SVT

Annons